Gerard Spong: Strafrecht is óók entertainment

LEEUWARDEN - Gerard Spong (72) gaat het toneel op. In een bijzondere collegevoorstelling in De Harmonie vertelt Spong over zijn leven en carrière als vooraanstaande strafrechtadvocaat. Hij bespreekt dit aan de hand van een aantal geruchtmakende moord-, zeden- en fraudezaken.

Spong groeide uit tot een van de bekendste advocaten van Nederland. De Amsterdammer, in 1946 geboren en daarna deels opgegroeid in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo, specialiseerde zich met succes in strafrecht. Hij verwierf landelijke bekendheid toen hij in 1978 drie leden van de Rote Armee Fraktion verdedigde. Daarna pleitte hij onder meer in diverse geruchtmakende zaken, zoals in het Octopusproces, de Schiedammer Parkmoord, en stond hij de tegenstanders van Desi Bouterse bij.

Mr. Gerard Spong treedt regelmatig op in de media. Zo was hij onder meer te gast in ‘College Tour’, was hij een van de geïnterviewde topadvocaten in de tv-serie ‘Kijken in de ziel’ en geeft hij geregeld zijn visie op actuele gebeurtenissen in tv-programma’s als ‘Pauw’ en ‘De Wereld Draait Door’. Daarnaast bracht hij meerdere (misdaad)romans uit.

NU staat hij met zijn collegevoorstelling ‘In Vertrouwen’ op het podium. Hij zit veertig jaar in het vak en werd maar liefst zeven keer uitgeroepen tot Nederlands beste advocaat. Op het toneel legt hij uit hoe het strafrecht in elkaar zit, vertelt over de geheimhoudingsplicht, de onafhankelijkheid, de #metoo-discussie (“Eigen ervaringen? Welnee, de meeste mannen die ik gekust heb, zijn dolblij”) en is er ruimte voor het stellen van vragen. Ook wijdt hij een heel hoofdstuk aan expressie en mimiek. Spong: ,,Het vak van advocaat is theater van de bovenste plank. Je moet met je complete wezen datgene uitdragen wat je wilt zeggen. Ik heb geen toneelopleiding, maar heb altijd goed gekeken naar acteurs, toneelspelers, presentatoren en vooral Amerikaanse presidenten. Strafrecht is óók entertainment!’’

‘In Vertrouwen’, het theatercollege van Gerard Spong,  is het perfecte alibi! Op zaterdag 26 januari om 20.15 uur, in Stadsschouwburg De Harmonie. Kaarten zijn verkrijgbaar via Harmonie.nl