Matige vertoning levert Cambuur zakelijke zege op in Helmond

HELMOND - SC Cambuur heeft aan de eerste uitwedstrijd van 2019 de volle buit overgehouden. De Leeuwarders waren in het SolarUnie Stadion met 0-1 te sterk voor de laagvlieger uit Brabant.

De manschappen van trainer René Hake blijven ondanks de overwinning op de negende plaats staan. 

Wedstrijdverloop
Helmond Sport zette in de vierde minuut als eerste een veelbelovende aanval op. Dean Koolhof legde Robbert Schilder vanaf randje '16' compleet in de luren, maar liet na te scoren. De Leeuwarders meldden zich in de achtste minuut voor het eerst bij het doel van de thuislcub; Nigel Robertha schoot hoog over. Voorts had Cambuur het betere van het - niet bepaald hoogstaande - spel. Echt grote kansen werden lange tijd niet gecreëerd. Pas zeven minuten voor de pauze ontstond dé mogelijkheid voor de geel-blauwen om het bal te openen; Issa Kallon zette een mooie aanval op waarna Kevin van Kippersluis hard uithaalde en de bal via een been van een Helmondse verdediger gekraakt zag. 
 
Beide teams begonnen ongewijzigd aan de tweede helft.
 
Elf minuten na de spelhervatting straften de Leeuwarders zwak uitverdedigen van de Brabanders af; Tyrone Conraad (op aangeven van Kevin Jansen) liet keeper Stijn van Gassel volstrekt kansloos: 0-1. De manschappen van trainer René Hake kwamen in het restant van de overwegend saaie wedstrijd nauwelijks in de problemen en trokken de zege uiteindelijk zakelijk over de streep. Het was voor keeper Xavier Mous de eerste 'clean sheet' sinds 21 september 2018 (0-0 bij FC Utrecht). 
 
Opstelling Cambuur
Mous, Van Wermeskerken, Steenvoorden, Schilder, Sambissa, Jansen ('86 Boerlage), Van den Beemt, Van Kippersluis, Kallon, Robertha ('81 Rossi), Conraad ('71 Ciganiks)
 
Karakteristieken
Uitslag: 0-1 (0-0)
Scoreverloop: 0-1 Conraad ('56)
Scheidsrechter Van Herk gaf geel aan Fecunda (Helmond Sport) en Kallon, Boerlage (SC Cambuur).
 
Tekst: Henk Albers