Leeuwarder gevangenis wacht jaar vol verbouwingen

Leeuwarden - De penitentiaire inrichting (PI) Leeuwarden ondergaat dit jaar de nodige verbouwingen. Deze week wordt al een begin gemaakt met een ingrijpende renovatie van de gevangenis.

Heel 2019 zijn er bouwactiviteiten in en rond de PI aan de Holstmeerweg. Zo worden alle vloeren en sloten vervangen, krijgen de cellen nieuw sanitair en wordt het parkeerterrein uitgebreid.

Het bordje ‘wegens verbouwing gesloten’,  wordt niet opgehangen aan de deur van PI Leeuwarden. ,,We blijven volledig in bedrijf en houden het hele jaar plek voor 248 gedetineerden”, vertelt hoofd Veiligheid Hilko Hof van PI Leeuwarden. ,,Logistiek gezien wordt dit een flinke klus. We maken telkens één afdeling met cellen leeg en nemen deze dan gedurende acht weken onder handen. De eerste groep gedetineerden is inmiddels intern overgeplaatst.” Om voldoende capaciteit te kunnen bieden worden het hele jaar de zogenaamde meerpersoonscellen dubbel bezet. Normaal gesproken zit er meestal één gedetineerde in zo’n cel, de komende tijd worden 69 cellen dubbel bewoond.

Dertig jaar intensief gebruik
Naast hoofd Veiligheid is Hilko Hof binnen de Leeuwarder gevangenisdirectie ook belast met de portefeuille facilitaire zaken. Een portefeuille die momenteel dus uitpuilt. Verschillende bouwbedrijven zullen dit jaar kind aan huis zijn in de penitentiaire inrichting. ,,De eerste klus waar mee wordt gestart is het aanpakken van de leefafdelingen van  gedetineerden en het arbeidsbedrijf waar gedetineerden dagelijks aan het werk zijn. Overal wordt de toplaag van de vloeren vervangen. Dat is ook wel nodig na dertig jaar intensief gebruik. Sinds de opening van de PI in 1988 hebben we nog niet eerder zo’n flinke renovatie gehad.”

Richard Postma, bouwcoördinator van de PI, vult aan: ,,In het hele complex worden bovendien alle sloten vervangen, van kantoren, tussendeuren, maar ook van de cellen. Alle cellen worden daarnaast voorzien van nieuwe toiletpotten, spoelbakken en wastafeltjes.  We hebben in totaal vijf afdelingen met cellen, eind dit jaar moet de verbouwing klaar zijn.”

Renovatie parkeerterrein
In het voorjaar gaat het parkeerterrein van PI Leeuwarden op de schop. Postma legt uit: ,,Het aantal parkeerplaatsen voor personeel wordt uitgebreid van 99 naar 130. Bovendien komt er een hekwerk zodat het een bewaakt parkeerterrein wordt. Voor bezoekers worden zes extra parkeerplekken gerealiseerd. Een andere klus dit jaar is een grondige buitenreiniging van alle gebouwen, zodat alles er weer fris uitziet.”

Hoofd Veiligheid Hilko Hof is blij met de renovatie. ,,Het is een bekend gegeven dat de staat van een gebouw iets doet met de mensen die er verblijven. Zeker in een gevangenis waar personen langere tijd zijn opgesloten is het van belang dat de omgeving netjes, overzichtelijk en daarmee veilig is. Zo is bijvoorbeeld bewust gekozen voor het gebruik van warme, zachte en vriendelijke kleuren. Dit heeft een agressieverlagend effect.”

Nieuwe receptie en meldkamer
De bouwplannen gaan verder dan alleen dit jaar. Naar verwachting start eind 2020 opnieuw een flinke verbouwing. De receptie van PI Leeuwarden en de meldkamer worden dan volledig vernieuwd en gemoderniseerd. Datzelfde geldt voor de beveiligingsvoorzieningen. ,,Denk aan alle camera’s, monitoren en taut wires (draden waarop spanning staat) in en rond het hele complex”, zegt Hof.

Hoeveel kosten er met de verschillende verbouwingen zijn gemoeid, laat PI Leeuwarden in het midden. Hof: ,,Wij zijn ook niet de eigenaar van het gebouw, dat is het Rijksvastgoedbedrijf. Duidelijk is in elk geval dat het alles bij elkaar gaat om een miljoenenproject.”

Waar mogelijk helpen gedetineerden een handje mee met de voorbereidende werkzaamheden van alle verbouwingen. ,,Bijvoorbeeld bij het ontmantelen en schoonmaken van de cellen”, licht Hof toe.