Santa Run Leeuwarden haalt recordbedrag op

Leeuwarden - De jaarlijkse Santa Run, die op de zaterdag vóór kerst werd gelopen, heeft een recordbedrag van €21.000,- opgebracht. Dit bedrag komt ten goede aan TOF Vakanties, een vrijwilligersorganisatie die vakanties organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking.

De Santa Run 2018 mag een succes genoemd worden. Duizend als kerstman verklede lopers doorkruisten de binnenstad van Leeuwarden. Jong en oud, hardlopend, wandelend, met een driewieler of in een rolstoel, de Santa Run is voor iedereen altijd toegankelijk. Ook de ondernemers uit de omgeving hebben een flinke duit in het zakje gedaan met sponsoring en het ter beschikking stellen van prijzen voor de loterij. 

Steun voor TOF Vakanties
Bij de bekendmaking van de opbrengst was Jan Meindert Bron, coördinator bij TOF Vakanties, zichtbaar ontroerd. ,,Hier hadden we écht niet op gerekend, wat een bedrag!’’ Bron voelde zich overvallen door de hoogte ervan. Om te vervolgen: ,,Hiermee kunnen we zoveel mooie dingen doen voor onze gasten. Dit is zo’n steun voor ons. We hebben het als stichting best moeilijk met de oplopende prijzen van de accommodaties, de dagelijkse boodschappen en extraatjes als uit eten gaan en de entree van pretparken. En de gasten hebben door bezuinigingen in de zorg minder te besteden. Met deze gift kunnen we de komende twee jaar die bijkomende  kosten betalen.”

Truus
Truus Jorritsma is één van de vaste deelnemers aan de reizen van TOF Vakanties. Ze heeft een verstandelijke beperking. ,,Bij mijn geboorte kreeg ik door zuurstofgebrek een hersenbeschadiging, maar daar lig ik niet wakker van”, vertelt ze. ,,Ik ga al jaren met TOF op vakantie. Het is goed georganiseerd en gezellig en we doen veel leuke dingen. Ik heb diabetes en de begeleiders zorgen er altijd voor dat ik mijn medicijnen op tijd krijg.’’ Truus is 67 jaar en liep ook mee met de Santa Run (foto). ,,Ik zag er eerst wel tegenop, maar het viel best mee. Ik heb gewoon gewandeld. En gelukkig zijn mijn benen nog goed gezond”, aldus Truus.

Rotary
De Santa Run wordt ieder jaar georganiseerd door de Rotary Leeuwarden samen met Rotaract, de jeugdafdeling van de Rotary. Rob Lijzenga is één van hen. ,,Het bedrag dat we dit keer opgehaald hebben is het hoogste tot nu toe. Vanaf juni zijn we met zo’n zestig vrijwilligers bezig geweest om alles goed op touw te zetten, van verkooppunten voor de pakken en het regelen van sponsors tot verkeersregelaars en de opbouw voor de afterparty. We hopen dat alle ondernemers volgend jaar weer mee willen doen, want deze positieve flow moet worden doorgezet.”

TOF Vakanties is voor komende zomer op zoek naar vrijwilligers die mee gaan als begeleider. Meer informatie en aanmelden kan via www.tof.nl.

Tekst: Else Rietveld