Rikst (20) en Dleyt (19) leren van elkaar dankzij Support Fryslân

Leeuwarden - Een ‘wegwijsmaatje’ is een vrijwilliger, die jonge nieuwkomers met een vluchtelingenstatus helpt om zijn/ haar weg te vinden in de Nederlandse maatschappij. Support Fryslân maakt dit mogelijk.

Minderjarige vluchtelingen worden goed opgevangen, maar vanaf hun achttiende staan ze er alleen voor. En dan is het hier toch allemaal wel erg anders dan in hun land van herkomst. Om nog maar niet te spreken van alle procedures en regels waar statushoudsters mee te maken krijgen.

Support Fryslân, een professionele vrijwilligersorganisatie voor maatjesprojecten, vindt dat elke jongere recht heeft op een maatje. De meeste jongeren vinden zelf zo'n maatje, maar sommige jongeren kunnen daar wel wat hulp bij gebruiken. Deze hulp biedt Support Fryslân onder meer met het project wegwijsmaatje.

We zijn bij Dleyt (spreek uit: 'Dilijet') Afewerki Alal, negentien jaar en afkomstig uit Eritrea. We hebben afgesproken in haar kleine flat, die ze deelt met drie andere Eritrese meisjes.

Daar ontmoeten we ook Rikst Meijer, twintig jaar, afkomstig uit Oudwoude. Al twee jaar lang kunnen zij het goed vinden met elkaar. Rikst is het wegwijsmaatje van Dleyt. Zij begeleidt de Eritrese bij het vinden van haar weg in de Nederlandse maatschappij. De hulp varieert van het helpen invullen van formulieren, uitzoeken van procedures, helpen met telefonische afspraken tot contacten leggen met buurtbewoners.

Dleyt
Ruim twee jaar geleden vluchtte Dleyt uit Eritrea naar Nederland. In Eritrea is het nergens veilig. Meisjes moeten op hun zestiende in het leger of ze trouwen op die leeftijd. Meestal gaan ze dan ook niet meer naar school. Dleyt had andere plannen voor zichzelf.

Zonder familie arriveerde ze hier. Aanvankelijk werd ze als minderjarige vluchteling goed opgevangen, maar vanaf haar achttiende staat ze op eigen benen. Dleyt werkt aan haar toekomst: ze doet een inburgeringscursus en gaat straks naar het MBO. Ze wil graag tandartsassistente worden. Ze oefent hard op haar Nederlandse taal, en dat is te merken in dit gesprek. In haar vrije tijd voetbalt ze bij De Leeuwarder Zwaluwen, met veel plezier. Sinds een paar maanden zijn haar ouders en een aantal van haar broers en zussen ook in Nederland aangekomen, waardoor zij zich een stuk minder alleen voelt. 

Rikst
Rikst is trots op Dleyt. Ze vindt dat de Eritrese een dapper karakter heeft, goed kan volhouden en veel kan verdragen. En ze vindt haar gemotiveerd om er iets van te maken. Dat moet ook wel, want vanzelf gaat het echt niet.

Niet alleen leert Dleyt veel van Rikst, andersom is dat ook zo. Rikst, die nog bij haar ouders woont, wist niet wat er allemaal bij komt kijken als je helemaal op eigen benen komt te staan. Samen hebben ze dat uit moeten vinden. En omdat het voor een ander is, durft ze beter allerlei nieuwe initiatieven te nemen dan voor zichzelf. Ze is al over flink wat drempels heen gestapt.

Rikst kwam als maatje bij Support Fryslân vanwege een stage voor haar HBO opleiding Pedagogiek. Die stage is al lang afgelopen en ze studeert nu psychologie aan de RuG in Groningen. Maar nog iedere week komt ze nu als vrijwilligster bij Dleyt.

Support Fryslân
Er zijn verschillende maatjesprojecten. Voor dit project werven ze het liefst jonge vrijwilligers. Ze bereiden hen goed voor op de doelgroep waar ze mee gaan optrekken. Ook organiseren ze intervisie voor de vrijwilligers en dat is ook wel nodig.

Rikst: ,,Het is heel dankbaar werk, maar het kan ook zwaar zijn. Jonge vluchtelingen hebben vaak veel meegemaakt. Ze kunnen zich eenzaam voelen. Vaak begrijpen ze niks van de ingewikkelde procedures waar ze hier mee te maken krijgen. Het is echt investeren en samen iets opbouwen, maar dan wordt het ook erg leuk. Het is nu net of ik er een zusje bij heb."

Wat kan jij doen?
Jij kunt Support Fryslân als vrijwilliger bij één van hun maatjesprojecten. Kijk voor meer informatie op hun website: www.supportfryslan.nl.