Ingezameld geld stichting Amurang naar school in Palu

Leeuwarden - De Leeuwarder stichting Amurang stelt, drie maanden na de tsunami-ramp op Sulawesi, nog eens €6500,- beschikbaar voor het op gang brengen van het onderwijs bij de katholieke school in Palu.

Vlak voor de kerst kreeg zij een voorstel van pastoor Joy Derry Clement, die voor het bisdom Manado de wederopbouw in Palu coördineert. Het geld is voor een groot deel afkomstig van stichting Pikulan uit Surhuisterveen en het andere deel kwam binnen via particuliere donaties en initiatieven. Dit alles naar aanleiding van de media-aandacht die voorzitter Ritsko van Vliet begin oktober kreeg van RTL-nieuws, MAX TV, Radio4 en Omrop Fryslân. Eerder zorgde stichting Amurang dat er €6200,- bij giro 555 terechtkwam.    

Ritsko van Vliet was vlak na de ramp met studenten van Friesland College en Hogeschool Arnhem Nijmegen op Sulawesi voor het uitvoeren van educatieve projecten. Hij sprak daar met bisschop Benedictus Rolly Untu over het benoemen van een project voor de besteding van het ingezamelde geld. Stichting Amurang wil aan donateurs altijd laten zien wat er met hun geld is gedaan. Daarin kan een particulier initiatief zich onderscheiden van Rode Kruis en andere hulporganisaties.

Na de ramp vertrokken 249 scholieren met hun familie naar veiliger oorden buiten de regio Palu. De school heeft het hierdoor, naast de renovatie van het beschadigde gebouw en de aanschaf van nieuwe middelen, moeilijk om de overige 569 scholieren van goed onderwijs te voorzien.  Deze kinderen komen uit kansarme gezinnen, die zich niet elders kunnen vestigen. Ze kampen met studieachterstand en het is de vraag of sommigen het eindexamen halen.

Stichting Amurang is al vanaf 2004 actief in Noord-Sulawesi. De stad Palu ligt op 1200 km van haar projecten in Amurang en Tondano. In Tondano werkt de stichting samen met pastoor Jacob Adilang. Hij komt uit Palu en zorgde voor de contacten daar. Stichting Amurang steunde veertien jaar terug de bouw van een tehuis in Amurang, voor kinderen die vanwege etnische onlusten gevlucht waren uit de omgeving van Palu en Poso.