Zilver en brons voor Wijkhuijs bij open NK zwemmen

Tilburg - Josien Wijkhuijs, uitkomend voor het talententeam van Orca uit Leeuwarden, heeft op de eerste dag van het open Nederlands kampioenschap zwemmen tweemaal toegeslagen.

Op de 100m wisselslag wist Wijkhuijs (Franeker) zelfs met overmacht de leiding te bemachtigen na het baantje vlinderslag en rugslag. Op de schoolslag kwam de sterk zwemmende Marjolein Delno al opzetten en op de vrije slag sloeg ze nog een groot gat. 59,99 om 1.01.30, maar toch een mooi persoonlijk record voor Wijkhuijs die na de kerstdagen op het vliegtuig naar Amerika stapt om daar zwemmen en studeren te combineren. Op de 50m vlinderslag volgde een wat slordige race, wat niet meer opleverde dan brons in 26,68. Kinge Zandringa, Friezin ‘om ûtens’ was met 26,62 nipt sneller.

Dominique Sikkema uit Leeuwarden wist zich verrassend met een dik persoonlijk record van 56,50 als derde te kwalificeren voor de A-finale op de 100m wisselslag. In die finale wist hij zich niet te verbeteren. Met 56,63 werd Sikkema uiteindelijk zevende.

De 4x200m vrije slag estafetteploeg werd eveneens zevende. Silke Huisman, Lize Janna de Vries, de jarige Marissa Lindemulder en Josien Wijkhuijs kwamen tot 8.34,24.

Soms voelt het halen van een B-finale toch als een enorme winst. Vooral als je daar vooraf, op basis van de inschrijvingen, nauwelijks van durfde te dromen. Dat overkwam de zeventienjarige Lize Janna de Vries op de 400m vrije slag en de even oude Joyce Kuipers op de 100m schoolslag. In die B-finales kwamen er ook nog een fikse persoonlijke records op de klokken. De Vries, woonachtig in Hijum ging als achtste naar de B-finale en kwam met 4.26,17 uiteindelijk tot een vijfde klassering. Workumer Joyce Kuipers nadert op de 100m schoolslag inmiddels de 70 seconden grens. De 1.10,39 betekende een derde plaats in de B-finale.

Silke Huisman uit Arum wordt steeds stabieler op de 50m vrije slag. In de series volgde met 25,80 een kwalificatie en de 25,82 in de B-finale betekende een tweede plaats voor het vijftienjarige talent.