Linda Terpstra in OPZIJ top 10 meest invloedrijke vrouwen non-profitsector

Leeuwarden - Bestuursvoorzitter Linda Terpstra van Fier is verkozen tot één van de tien meest invloedrijke vrouwen in de Nederlandse non-profitsector. Dat blijkt uit de Top 100 Meest invloedrijke vrouwen, die OPZIJ dit jaar voor de tiende keer heeft samengesteld en afgelopen dinsdag bekend heeft gemaakt.

De verkiezing bestaat uit tien categorieën en wordt samengesteld om het werk, de zichtbaarheid en de impact van vrouwen in onze maatschappij zichtbaar te maken en te vergroten. 

,,De uitslag is een welverdiend compliment voor de enorme betrokkenheid en inzet van Linda", zegt medebestuurder van Fier, Anke van Dijke. ,,Linda werkt met veel compassie, motivatie, inzet en liefde. Het gaat haar om een actueel en urgent maatschappelijke vraagstuk. Kinderen, jongeren en volwassenen die beschadigd zijn door geweld, worden vaak gemist. Slachtoffers én plegers én getuigen. Want iedereen die te maken heeft (gehad) met geweld, verdient hulp, aandacht en behandeling. Niet alleen de slachtoffers maar ook de plegers, zodat zij in veiligheid mogen en kunnen leven."

Linda Terpstra zet zich in voor het terugdringen van onrecht, misbruik en uitbuiting van kwetsbare groepen. Fier start bijvoorbeeld in februari onder leiding van Terpstra een nieuwe opvang- en behandellocatie voor jongens die het slachtoffer zijn van misbruik of uitbuiting; een voorbeeld dat de OPZIJ aanhaalde bij de bekendmaking van de Top 100. Hoewel de precieze aantallen hiervan niet bekend zijn vanwege taboe, schaamte en schuldgevoel, maakt Fier zich - als eerste organisatie in Nederland – sterk voor deze puberjongens. Linda Terpstra: ,,Het wordt tijd dat we dit taboe doorbreken en het onzichtbare zichtbaar maken. Laten we daar met z’n allen met liefde en compassie hard aan werken.”

Fier: hulp bij geweld
Fier is het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. De organisatie is gericht op het voorkomen van geweld, het stoppen van geweld en het bieden van hulp bij de gevolgen van geweld. Fier combineert gespecialiseerde zorg in een veilige/beschermde omgeving met een kennisfunctie (ontwikkel-, innovatie- en onderzoeksfunctie). De expertisegebieden zijn huiselijk geweld, kindermishandeling, eergerelateerd geweld, seksueel geweld, mensenhandel, loverboyproblematiek en (vroegkinderlijke) traumatisering. De organisatie vraagt aandacht voor seksuele uitbuiting van meisjes en jongens, vrouwen en mannen, zoals grooming, sextortion en sexting. Dit gebeurt onder andere vanuit het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM), dat onder andere wordt gefinancierd vanuit de Nationale Postcode Loterij.

De OPZIJ Top 100 
De OPZIJ Top 100 wordt samengesteld door OPZIJ om het werk, de zichtbaarheid en de impact van vrouwen in onze maatschappij te zichtbaar te maken en te vergroten. De Top 100 bestaat uit tien categorieën: gezondheid, bedrijfsleven, politiek, sport, cultuur, openbaar bestuur/orde, onderwijs en wetenschap, media, tech en non-profit. 

Meer informatie
Op 17 december 2018 was Linda Terpstra te gast in het televisieprogramma Koffietijd. > bekijk de uitzending van Koffietijd via www.koffietijd.nl/maandag_17_december (item start bij minuut 21:10)