Karateka's geslaagd voor winterexamen Iryoku

Leeuwarden - Ruim zestig leden van Karatevereniging Iryoku zijn zaterdag 15 december geslaagd voor het jaarlijkse winterexamen. De junioren en volwassenen werden op twee dagen getoetst op de onderdelen conditie, kihon (basistechnieken), kata (loopvormen) en kumite (vrije gevecht).

De volwassenen deden examen op dinsdagavond in Leeuwarden en vrijdagavond in Stiens. Het examen voor de junioren vond plaats op vrijdagavond (Stiens) en zaterdagochtend (Leeuwarden).

Het laatste deel van het jeugdexamen was een kumitetoernooi in Sporthal Rengers, waarbij de kinderen tegelijk waardevolle wedstrijdervaring opdeden. Onder het toeziend oog van de examencommissie lieten de kandidaten hun beste stoten, schoppen en verdedigingen zien, voorzien van een luide 'kiai' (kreet). Als beloning ontving bijna iedereen aan het einde van het examen een nieuwe kleur band of een slip. Karatevereniging Iryoku organiseert jaarlijks twee examens, in juli en december.

Het hoogste examen werd bij de volwassenen afgelegd door Pietje Peeringa uit Hallum. Zij ontving de derde kyu (groene band met zwarte slip). Bijzonder waren ook de volwassenen-examens van Keimpe Postema uit Haren en Anne van Marrum uit Leeuwarden. Postema heeft na jaren het karate weer opgepakt, Van Marrum is overgestapt van een andere karatestijl. Beiden maakten zaterdag de reuzensprong van de witte naar de gele band met zwarte slip (vijfde kyu).