Huisman beste zwemster bij NK zwemmen

Eindhoven - Silke Huisman uit Arum veroverde op de laatste dag van het Nederlands jeugd- en juniorenkampioenschap zwemmen te Eindhoven op de 400m wisselslag een gouden plak.

Met 4.54,93 was Huisman afgelopen zondag een flinke maat te groot voor de concurrentie. Kort na die inspanning volgde op de 100m vrije slag het zilver in 56,19. Op de 100m schoolslag kwam er met 1.11,51 ook nog een bronzen medaille bij. Door al deze medailles wist Huisman, samen met Britta Koehorst uit Krimpen aan den IJsel een gedeelde eerste plaats in het puntenklassement bij de meisjes jeugd te veroveren.

Domingo Kuipers uit Workum wist andermaal een zilveren medaille te winnen. Ditmaal op de 200m rugslag bij jongens dertien jaar. Met 2.19,23 snoepte Kuipers maar liefst vier seconden van zijn onlangs gevestigde persoonlijke record af. Eerder op de dag had Kuipers ook al wat te vieren door op de 100m vrije slag voor het eerst door de minuut barrière te gaan. Met 59,32 lukte dat ruim. Deze tijd was goed voor een achtste klassering. De 100m schoolslag leverde met 1.14,61 een zevende plaats op.

Fleur Bos uit Wergea maakte haar debuut op een Nederlands kampioenschap. De 400m wisselslag is dan niet de meest makkelijke afstand, maar getuige het forse persoonlijke record, met vier seconden naar 5.32,87 en de negende plaats bij de meisjes dertien jaar, slaagde Bos toch met vlag en wimpel.

Suze Kuipers uit Hurdegaryp had bij de jeugd twee afstanden waarop ze zich kon laten zien. Dat Kuipers na een mindere periode de stijgende lijn weer heeft gevonden blijkt wel uit de persoonlijke records die weer op de klokken kwamen. De 400m wisselslag ging in 5.14,39 (zevende) en de 200m rugslag in 2.25,55 (ook zevende).

Jip Bakker, die uitkomt voor de startgemeenschap De Vikings/FZC en deels bij de startgemeenschap traint en deels bij het regionale talententeam van Orca wist met 1.20,27 het brons te veroveren op de 100m schoolslag bij de jongens twaalf jaar.