Silke Huisman pakt goud met nationaal record bij NK zwemmen

Eindhoven - Het begint een traditie te worden dat Eindhoven gastheer is van het NK zwemmen voor jeugd en junioren. In negen leeftijdsklassen wordt gestreden om de medailles en dan is er op diverse afstanden ook nog een paralympische categorie.

Om in dergelijk geweld op te vallen moet je iets bijzonders presteren en dat deed Orca-zwemster Silke Huisman uit Arum. Op de 200m wisselslag zwom Huisman naar goud bij de jeugd. De 2.15,86 betekende niet alleen een forse verbetering van haar persoonlijk record, het was direct ook een Nederlands record voor zestienjarigen. Eerder op de dag wist Huisman met 2.04,54 al beslag te leggen op het brons.

Domingo Kuipers loopt qua lichamelijke groei al niet voor op zijn leeftijdsgenoten en als je dan ook nog in december geboren wordt heb je wel een beetje een achterstand. Uitgerekend op zijn verjaardag liet Kuipers zien dat lichamelijke ontwikkeling niet alles bepalend is. Met een 1.03,84 en een forse verbetering van zijn persoonlijke record, snelde de Workumer naar het zilver op de 100m rugslag bij de dertienjarigen. Op de 200m wisselslag (2.24,03) en 200m vrije slag (2.10,69) restte voor Kuipers ondanks forse persoonlijke records een zevende klassering.

Om tijd te besparen worden de lange afstanden al een dag eerder afgewerkt. Huisman en Suze Kuipers uit Hurdegaryp grepen dat aan om op de 800m vrije slag aan de start te verschijnen. Beiden deden dat met respectievelijk 9.24,88 (zesde) en 9.32,85 (tiende); niet onverdienstelijk getuige de behoorlijke verbeteringen van hun inschrijftijd.

De startgemeenschap FZC’54/De Vikings uit Franeker en Harlingen en DZ&PC uit Drachten konden ook terugkijken op een prima dag met eremetaal. Voor de Vikings wist Hendrik van der Leest bij de veertienjarigen goud te bemachtigen op de 100m rugslag (58,62) en brons op de 200m wisselslag , terwijl Hessel Broekstra eveneens bij de veertienjarigen op de 100m rugslag het zilver opeiste en ook brons veroverde, maar dan op de 50m schoolslag.

De rugslag ligt de Vikings wel, want Noa Teuben bemachtigde bij de dertienjarigen ook een bronzen medaille.

Senna Hof uit Gorredijk pakte voor DZ&PC zilveren medailles op de 200m vrije slag en 200m wisselslag.