Gratis duurzame verlichting in de donkere dagen voor Kerst

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden zet sinds 2017 intensief in op energiebesparing bij huishoudens met een laag inkomen. Met inmiddels meer dan vijfhonderd huishoudens die zich aanmeldden voor het adviesgesprek blijkt dat dit onderwerp leeft.

Met de te verwachten stijgende energieprijzen lijkt de uitdaging des te groter, maar wordt de aanpak van de energierekening voor huishoudens met een laag inkomen des te effectiever.

Daarom ontvangen de eerste honderdvijftig huishoudens die zich in de periode vanaf heden tot en met 21 december 2018 aanmelden voor de energiecoach vier gratis ledlampen. Naast de ledlampen geeft de energiecoach praktisch advies en enkele concrete maatregelen voor een blijvend lagere energierekening. Dit onder de noemer Led it glow.. - Duurzaam licht in de donkere dagen!

De actie is het gevolg van de ervaringen die zijn opgedaan in de afgelopen twee jaar. Het vervangen van een veelgebruikte 50 watts lamp door een energiezuinige ledlamp van +/- 3 watt levert al veel besparing op. Dat wil zeggen; hoe meer lampen des te hoger de opbrengst. De lampen werden de afgelopen twee jaar al dankbaar afgenomen door de deelnemende huishoudens. 

Naast het vervangen van energieslurpende verlichting, biedt de gemeente Leeuwarden ook het energiezuinig afstellen van de radiatoren en het plaatsen van tochtstrippen. In de komende jaren hoopt men dit aanbod uit te kunnen breiden om zo steeds meer meters te kunnen maken voor een sociale(re) energietransitie.

Huishoudens kunnen zich aanmelden voor het gratis adviesgesprek via energieloket.leeuwarden.nl/leditglow of via 14 058.