Doorloper | Shanties erkend als onderdeel Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Leeuwarden - Het Leeuwarder Shantykoor bestaat momenteel uit 48 koorleden en men streeft naar maximaal vijftig leden. De gemiddelde leeftijd ligt boven de 65 maar het gemiddelde geestvermogen ligt op 35 jaar. Dat en meer in deze Doorloper.

Het doel van onze vereniging:
Het promoten en in stand houden van Shanties in de breedste zin van het woord. Daarom was 8 september 2018 voor het Leeuwarder Shantykoor een heuglijke dag. Op deze zaterdag werd het zingen van Shanties officieel erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed. Wij zijn dus niet bezig met het zingen van 'oubollige' zeemansliedjes.

Ons motto:
Plezier en zingen onder leiding van Tjeerd Kramer, onze repetitor. Hij traint en triggert ons, om ons nog beter te laten zingen. Soms is dat met een kinderliedje, maar hij wil ook onze buikspieren weer op een behoorlijk niveau brengen. Een goede, juiste ademhaling vanuit de onderbuik is daarom belangrijk. Tijdens een repetitieavond studeren we onze bestaande en nieuwe liedjes, soms op een heel hoog niveau maar ook wel op een rauw zeemansliedniveau. 

Wie leiden ons:
Tijdens optredens staat het Leeuwarder Shantykoor onder leiding van dirigent Wim Biesheuvel of Piet van Houten. Door de meerstemmigheid van het koor, de muzikale begeleiding en heel goede solisten is het Leeuwarder Shantykoor een veel gevraagd koor in binnen -en buitenland.

Discipline en groepsgevoel:
Wij respecteren onze koorleden op hun eigen level maar streven toch een bepaalde discipline na. Tijdens optredens dragen we bijvoorbeeld dezelfde kleding, betaald door de vereniging (de leden), met als doel iedereen een groepsgevoel te geven en plezier aan het zingen te beleven maar ook een goede performance te geven aan ons publiek. 

Feestjes bouwen doen we:
Bijna ieder week, na een goede repetitieavond. Zingen zit in ons bloed en met ondersteuning van onze muzikanten is het eigenlijk altijd feest. 

Het mooiste uitje dat we hebben ondernomen:
Een meerdaags optreden in Cuxhaven. Onze Duitse toehoorders gingen uit hun dak en stonden soms zelfs op de banken. Wij hoorden vaak het woord 'ZUGABE' scanderen (we willen meer, red.) . Zo’n weekend is prima voor de teambuilding. 

Leeuwarden is voor ons:
De stad waar we ieder jaar een groot Internationaal Shantyfestival organiseren op de tweede zaterdag in september. Elk jaar is er deelname van twaalf Shantykoren uit binnen- en buitenland. Het festival heeft in de loop der jaren een zeer goede naam opgebouwd dat blijkt uit de vele aanmeldingen van koren die graag willen deelnemen. Het festival kan alleen worden georganiseerd met behulp van het MKB en een aantal cultuurfondsen. De organisatie gebeurt met een elftal vrijwilligers uit eigen gelederen. 

Als wij de bazen van Leeuwarden waren, dan:
Gingen wij op het Zaailand een grote tent opzetten en organiseerden daar een heel groots Shantyfestival voor de bewoners van Leeuwarden en wijde omgeving. Wie weet kunnen we dat volgend jaar realiseren. 

Als Cambuur wint:
Dan lopen er een aantal koorleden de hele week met een geel-blauw sjaaltje.

Wat we willen:
We hopen met z'n allen door te gaan tot het gaatje! 

Kom er gezellig bij!
We zouden graag in contact komen met muzikanten, die ons koor willen versterken maar ook met ons willen genieten van de ongedwongen sfeer. Wij zijn op zoek naar accordeonisten - mannelijk of vrouwelijk - maar ook een toetsenist(e), een bassist(e), violist(e) kan eveneens een meerwaarde aan ons koor geven. Naast de wekelijkse repetities treden wij ongeveer 20 tot 25 keer per jaar op. Kom op donderdagavond gerust eens langs in het Scoutingsgebouw aan de Esdoornstraat. Wij zijn er van 19.00 uur tot soms vrij laat.

Wilt u individueel of als groep meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.hah@ndcmediagroep.nl of doe een belletje naar 0641954610.