Museum Ald Slot in Wergea gaat sluiten

Wergea - Het Ald Slot gaat binnenkort definitief dicht. De heer en mevrouw Dijkstra, die het museum vanaf 1982 van een bouwval naar een gerestaureerd monumentaal pand om wisten te vormen, kunnen vanwege hun respectabele leeftijd namelijk niet langer de nodige energie opbrengen om het museum draaiende te houden.

Trijnie en Dolf Dijkstra staken in de beginjaren hun ziel en zaligheid met name in het opruimen, restaureren en verbouwen van het Ald Slot.

Historie en verhalen
Vooral op enkele open dagen tijdens het (ver)bouwen en restaureren bleek al gauw dat het pand over veel meer historie beschikte dan veel mensen leken te beseffen. Iedereen in Wergea en omgeving had wel een verhaal met betrekking tot het slot. De verhalen en foto’s die toen gedeeld zijn stonden aan de basis van de bestemming die het Ald Slot daarna heeft gekregen, een museum met stijlkamers uit vorige eeuwen en met ruimte voor veel wisselende exposities en activiteiten. 

De heer en mevrouw Dijkstra hebben vele jaren een zeer actieve rol gehad bij alle activiteiten die er zijn geweest. Naast de gewone opening van het museum waren er exposities, verkopingen, concerten, vergaderingen en vieringen van verjaardagen of jubilea. Zij hebben daarbij altijd de rol gespeeld van gastheer en gastvrouw, waarbij vaak geen moeite te veel was om de gasten en bezoekers van het Ald Slot te laten genieten van wat zij er hadden opgebouwd. Het bestuur van de stichting Ald Slot is dankbaar dat zij daarbij de steun van vele vrijwilligers hebben gehad om dit allemaal mogelijk te maken.

Maar nu, na ruim 35 jaar, komt er een eind aan die periode en is het tijd dat de heer en mevrouw Dijkstra de activiteiten voor het museum gaan afbouwen. Ze zijn inmiddels de leeftijdsgrens van tachtig jaar ruimschoots gepasseerd en vonden het nu tijd om het rustiger aan te gaan doen. Dat heeft tot gevolg dat het museum Ald Slot gaat sluiten. 

Voor het zover is gaat het museum nog één keer open. Zaterdag 15 december aanstaande kunt u het museum van 10.30 tot 15.00 uur komen bezoeken, de stijlkamers bewonderen en de beheerders de hand drukken. Op deze dag wordt eerder op de ochtend ook het eerste exemplaar van het nieuwe boek over het Popma Gasthuis in het Ald Slot uitgereikt aan de heer Dijkstra, die vele tientallen jaren voorzitter is geweest van de stichting Popma Gasthuis. Het boek is daarna op 15 december ook te koop in het Ald Slot. 

Na de laatste open dag wordt er in het museum opgeruimd en komen er meerdere verkoopdagen. De eerste verkoopdag is gepland op Tweede Kerstdag, woensdag 26 december, van 13.00 tot 16.00 uur. Behalve de inventaris zal ook het pand in het voorjaar van 2019 in de verkoop gaan.

Het bestuur van het Ald Slot wil iedereen die in de afgelopen jaren heeft geholpen bij de restauratie en de museumactiviteiten, maar ook de donateurs en de vele bezoekers bedanken. Tevens hoopt men dat het Ald Slot weer een goede nieuwe bestemming zal krijgen.