Verrassingsbezoeken Sinterklaas aan financieel kwetsbare gezinnen

Leeuwarden - De zestienjarige Damian Faber uit Leeuwarden startte onlangs een Super Heroes Challenge. Op zijn initiatief hebben Jongeren van ‘t Knooppunt Achter de Hoven de afgelopen weken bij diverse instanties en particulieren speelgoed ingezameld voor gezinnen die het financieel minder hebben en die normaliter geen sinterklaas zouden kunnen vieren.

Vier december hebben ze de cadeaus, samen met Sinterklaas, bij de gezinnen thuis langs gebracht. ,,Een meisje had zelfs tranen, dan zie je pas echt waar je het voor doet. Machtig, volgend jaar maar weer", zeggen deelnemende jongeren van Super Heroes.

De actie is de eerste challenge van het project Super Heroes Leeuwarden. Bij dit project worden jongeren tussen de 16 en 27 jaar, in het kader van de maatschappelijke diensttijd, uitgedaagd om een maatschappelijk probleem in Leeuwarden aan te pakken. De Super Heroes, de deelnemende jongeren, gaan een zelf gekozen challenge aan. Op hun beurt dagen ze vrienden uit om mee te doen, zodat de inzet zich snel zal verspreiden door de hele gemeente.

Super Heroes is een initiatief van WELLZO Vrijwilligerswerk en is één van de veertig uitgekozen projecten voor de proeftuinen van de maatschappelijke diensttijd.  ,,Wij zijn ontzettend trots dat we daarbij horen",  aldus projectleider Roos van der Meer. Ook WELLZO Jongerenwerk is nauw betrokken bij het project: zij zijn een belangrijke link naar de jongeren.

De komende tijd zullen in de gemeente Leeuwarden ruim 1500 jongeren tussen de 16 en 27 jaar kennismaken met het project. Het idee voor de Super Heroes Leeuwarden krijgt ook nog eens bijzondere aandacht van het ministerie. Het is één van de vijftien proeftuinen in het land die geselecteerd is om de komende tijd extra intensief gevolgd te worden door twee gerenommeerde onderzoeksbureaus. ,,Daar gaan we zeker ons voordeel mee doen. We zijn doorlopend bezig om onze dienstverlening te verbeteren. Dit is een prachtige kans om tijdens dit project nog meer te leren over andere manieren van samenwerken, organiseren, werven, begeleiden en belonen", zegt Roos.

,,Jongeren zijn niet verplicht om mee te doen met de maatschappelijke diensttijd. Het is de bedoeling dat deelname wordt ervaren als een feestje, en zoals het nu lijkt gaat dat gaat ook zeker lukken", aldus WELLZO jongerenwerker Rense van Drogen. Inmiddels zijn vijf enthousiaste jongerenambassadeurs gevonden die voortdurend op zoek zijn naar challenges in de gemeente Leeuwarden. Die challenges gaan over diverse maatschappelijke issues, zoals bijvoorbeeld armoede, eenzaamheid of het milieu. Belangrijk is dat de deelnemende jongeren zelf aangeven wat ze willen aanpakken. Jongeren die een challenge willen aangaan of organisaties die een challenge hebben, kunnen zich aanmelden bij WELLZO Vrijwilligerswerk.

Hoewel Super Heroes een project voor, door en met jongeren is, worden ze zeker niet aan hun lot overgelaten. Het Super Heroes Team bestaat naast de jongerenambassadeurs uit een ervaren jongerenwerker en medewerker van WELLZO. Dit team gaat binnenkort van start met een promotietour langs onder andere vrijwilligersorganisaties, buurtinitiatieven en scholen om het programma bekendheid te geven, challenges op te halen en jongeren uit te dagen om mee te doen.