Burgemeester Crone sluit woningen vanwege overtreding Opiumwet

Leeuwarden - Burgemeester Ferd Crone heeft op donderdag 3 januari 2019 twee woningen in de gemeente Leeuwarden gesloten, op basis van de bestuurlijke bevoegdheid van de burgemeester op grond van de Opiumwet.

De burgemeester sloot een woning aan de Roptastate te Leeuwarden. In die woning trof de politie (onder andere) een hoeveelheid van in totaal 36,28 gram cocaïne aan. De andere woning die gesloten is, betreft een woning aan de Antillenweg. In deze woning trof de politie een in werking zijnde hennepkwekerij aan met 191 hennepplanten.

De in deze woningen aangetroffen hoeveelheden hard- en softdrugs zijn in strijd met de Opiumwet en daarom is de burgemeester bevoegd deze woningen te sluiten. Burgemeester Crone geeft aan dat sluiting van deze woningen een goed voorbeeld is van de uitvoering van het handhavingsbeleid. Zo wordt drugshandel tegengegaan en overlast voor omwonenden in de wijk voorkomen.

De illegale handel in hard- en softdrugs heeft een grote impact op de (ervaren) veiligheid. De politie Noord-Nederland, het Openbaar Ministerie en de gemeente Leeuwarden werken intensief samen om hier tegen zowel straf- als bestuursrechtelijk op te treden.