Burgemeester Crone sluit woningen vanwege overtreding Opiumwet

LEEUWARDEN - Burgemeester Ferd Crone heeft op dinsdag 28 mei op basis van de bestuurlijke bevoegdheid van de burgemeester op grond van de Opiumwet twee woningen gesloten in de gemeente Leeuwarden.

In de ene woning, aan de Vletstraat te Leeuwarden, heeft de politie op 7 maart 2019 een handelshoeveelheid harddrugs aangetroffen, bestaande uit meerdere bollen/bolletjes cocaïne (netto gewicht 2,82 gram). In de andere woning, aan de Oostergoostraat te Grou, heeft de politie op 4 april 2019 een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen, met 16.500 gram henneptoppen, en 1435 gram aan geknipte hennepplanten.

Deze woningen staan niet in verband met elkaar.

De in deze woningen aangetroffen hoeveelheden hard- en softdrugs zijn in strijd met de Opiumwet en daarom is de burgemeester bevoegd deze woningen te sluiten. Burgemeester Crone geeft aan dat sluiting van deze woningen een goed voorbeeld is van de uitvoering van het handhavingsbeleid. Zo wordt drugshandel tegengegaan en overlast voor omwonenden in de wijk voorkomen. De illegale handel in hard- en softdrugs heeft een grote impact op de (ervaren) veiligheid. De politie Noord-Nederland, het Openbaar Ministerie en de gemeente Leeuwarden werken intensief samen om hier tegen zowel straf- als bestuursrechtelijk op te treden.

In 2019 heeft de burgemeester tien keer eerder een woning gesloten op grond van de Opiumwet.