Alzheimer café Leeuwarden in Wijkzorgcentrum Greunshiem

LEEUWARDEN - De vrijwilligers van het Alzheimer café nodigen u uit voor een bijeenkomst op dinsdag 3 maart in Wijkzorgcentrum Greunshiem, aan de Tjotterstraat 16 te Leeuwarden.

Dit keer is het thema: Belibje it wer. De presentatie wordt gehouden in het Fries.

Een voorwerp, geluid of verhaal kan een herinnering ophalen van lang geleden. Verhalen komen boven en men gaat weer even terug naar de tijd van toen. De Afûk biedt met het project 'Dat wie doe sa' materiaal voor gebruik bij activiteiten in de ouderenzorg. Juist wanneer men door dementie de grip op het heden verliest kan het waardevol zijn om terug te gaan naar de tijd van toen. Een van de materialen die deze avond aan bod komen zijn de themakoffers 'Belibje it wer'. De inhoud van deze koffers biedt veel aanknopingspunten om herinneringen naar boven te brengen: voorwerpen van toen, praatplaten, boeken en verhalen. De themakoffers ‘Skoalletiid’ en ‘Iten & drinken’ worden na de avond ook uitgeleend via de speluitleen van het Alzheimercafé. 

Douwkje Douma, projektkoördinator van de Afûk komt vertellen over het gebruik van de ‘memmetaal’ in de zorg, waarom is die taal belangrijk en hoe kun je het gebruiken. Zij neemt verschillende Friestalige 'Dat wie doe sa'-materialen mee die gebruikt kunnen worden voor reminiscentie (= het ophalen van herinneringen). Uiteraard kunt u deze direct uitproberen. 

Het Alzheimer café is een samenwerkingsproject van de Stichting Alzheimer Nederland met zorgorganisaties in de regio en is bedoeld voor mensen met dementie, hun partners, kinderen en andere mensen uit het netwerk. Ook de speluitleen (met aangepaste spellen) is deze avond van de partij. De aanwezige vrijwilligers: Gretha, Janna, Karen, Linda, Lysbeth, Reinno, Simon, Tannie, Trudy en Yvonne.

De toegang en koffie/thee zijn gratis, een gift in de collectebus stelt men op prijs. Aanmelden is niet nodig. Contact (voor extra informatie) via: l.kuipers@alzheimervrijwilligers.nl. Inloop vanaf 19.00 uur. Het programma duurt van 19.30 tot ongeveer 21.30 uur.