Honderden deelnemers bij Douwe Kleefstraloop | Fotoverslag

Leeuwarden - Atletiekvereniging Lionitas ging het nieuwe jaar afgelopen zondag sportief van start met de eerste Gouden Leeuwloop van 2019: de Douwe Kleefstraloop. Een kleine vijfhonderd hardlopers stonden op de deelnemerslijst.

De recreatieve loop begon om 11.00 uur vanaf de atletiekbaan van Lionitas en werd afgewerkt onder prima omstandigheden. Het was niet te koud en er stond weinig wind. De route voerde onder meer langs het prachtige Zwettepaad. Er was een 1 km kidsrun, een 2 km, een 5 km, een 10 km en een 16,1 km (10 Engelse Mijl). De afstanden waren exact opgemeten. De route van 10 km ging door Goutum en de nieuwe wijk Techum. De elektronische tijdmeting was met chip in het startnummer gezet. De 2,5 kilometer was aangepast naar 2 kilometer en de route van de 16 kilometer was nu veiliger vanwege de nieuwe tunnel onder het spoor door. De Kidsrun hield men op de baan.

Op de 10 Engelse Mijl nam Douwe Nauta, de winnaar van vorig jaar, aanvankelijk een voorsprong, maar na zo'n zeven kilometer nam Rob Vijver de kop over en behield deze positie tot de finish. Bij de dames won Elsa Rijpstra met dertig seconden voorsprong op de winnares van vorig jaar, Judith van der Meer. Op de 10 kilometer won Lizette van der Vegt bij de dames en Thomas Straathof bij de heren. De 5 kilometer werd gewonnen door Wiepkje Tijsma en Sander van Tartwijk. Op de nieuwe afstand van 2 kilometer waren Renske Drenten en Ties Fennema de snelsten. Op de 1 kilometer Kidsrun werd snel gelopen; Lucas Goedhart en Amélie Berk gingen daar als eersten over de finish bij respectievelijk de jongens en de meisjes.

De volgende Gouden Leeuwloop is Leeuwarden-Marsum-Leeuwarden op zondag 3 februari. Kijk voor meer informatie en uitslagen op lopeninleeuwarden.nl

Fotograaf Humphrey Paap schoot bovenstaande sfeerbeelden.