2018 absoluut recordjaar voor A Guide to Leeuwarden

Leeuwarden - De gidsen van A Guide to Leeuwarden hebben in het Culturele Hoofdstad jaar een recordaantal bezoekers rondgeleid door Leeuwarden. Maar liefst 28.172 mensen liepen met de stadswandelingen mee! Dat is meer dan vijf keer zo veel als in 2017 (5100).

Dat er zoveel bezoekers meeliepen had natuurlijk vooral te maken met het feit dat Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa was waardoor er veel meer bezoekers naar Leeuwarden kwamen. Ook werden er gedurende het jaar steeds meer wandelingen aangeboden. Werden er begin 2018 alleen nog maar tours op vrijdag en zaterdag aangeboden, inmiddels worden er van dinsdag tot en met zaterdag elke dag openbare Free Tours aangeboden. Ook was het nodig om op bijna elk moment wel een tweede gids in te zetten. Zo werden er in het tweede kwartaal 104 wandelingen aangeboden om uiteindelijk 205 groepen rond te leiden. In totaal liepen er 12.583 mensen met een openbare Free Tour van A Guide to Leeuwarden mee.

Free Tours
De Free Tours zijn populair omdat het laagdrempelig is. Je mag achteraf betalen wat je het waard vindt. Hierdoor doen de gidsen van A Guide to Leeuwarden extra hun best om de bezoekers te vermaken, want ze willen natuurlijk wel betaald krijgen. Mede hierdoor zijn de tours van A Guide to Leeuwarden al vijf jaar lang beoordeeld als de beste stadswandelingen van Leeuwarden op Tripadvisor, de grootste reis recensiesite ter wereld. Gemiddeld gaven de bezoekers een 9,6 voor de stadswandelingen van A Guide to Leeuwarden.

Meer wandelingen op aanvraag en in andere talen
Het aantal wandelingen in andere talen nam flink toe. Zo werden er 418 Duitstalige wandelingen georganiseerd, 130 Engelstalige en een handvol Friese, Spaanse en Franse wandelingen. Maar de meeste wandelingen waren in het Nederlands. Veel wandelingen werden georganiseerd in samenwerking met andere partners zoals Lan fan Taal, Explore the North, Fries Museum en Luna. Ook werden er veel meer wandelingen op aanvraag geboekt. In totaal liepen er zo nog eens 15.589 mensen mee. In totaal liepen er dus 28.172 mensen met de wandelingen mee. Daarmee is A Guide to Leeuwarden verreweg de grootste aanbieder van stadswandelingen in Leeuwarden.

Druk
Dat er meer bezoekers kwamen betekent ook dat het drukker werd voor de gidsen. ,,Naast het geven van stadswandelingen werd het beantwoorden van mailtjes en telefoontjes bijna een dagtaak", aldus gids Henk Leutscher. ,,En daarnaast was er ook nog de promotie. Een andere partij in Leeuwarden krijgt subsidie voor een planner, een telefoniste en budget voor promotie. Wij doen dit allemaal zelf zonder een euro subsidie. Hierdoor waren het regelmatige lange dagen. Maar het maakt mij wel heel erg trots op deze prestatie." A Guide to Leeuwarden bestaat inmiddels uit tien professionele gidsen waarvan twee dit fulltime doen en acht anderen het combineren met andere activiteiten.

2019
Wat 2019 gaat brengen is nog een verrassing. In de eerste week van Januari waren er al meer bezoekers dan in de eerste week van 2018, dus dat begint goed. Naast de bestaande wandelingen komt er dit jaar elke maand een Street Art Tour in samenwerking met het Writer’s Block Mural Art Festival. Daarnaast komt er elke zaterdag om 14.00 uur een Culturele Free Tour. Hier zul je alles horen over Rembrandt en Saskia, M.C. Escher, Alma Tadema en Wybrandt de Geest. Ook zal er aandacht zijn voor huidige exposities, zo is er voldoende aandacht voor het liefdesleven van Willem Frederik in het kader van de tentoonstelling in het Fries Museum over liefde in de gouden eeuw. Ook zullen de nodige muurschilderingen voorbij komen. Want ook in 2019 is Leeuwarden een stad vol cultuur.

Wil je ook eens meelopen op een Free Tour? Kijk dan op www.aguidetoleeuwarden.nl Vanwege de extra dukte stellen de gidsen van A Guide to Leeuwarden het wel op prijs als je je van te voren aanmeldt via de website zodat er voldoende gidsen voor u klaarstaan.