Sfeervolle jeugdzaalvoetbalfinales district Noord in De Trije

FRANEKER - Geroezemoes in de kantine van sporthal De Trije in Franeker. Door de kleine raampjes proberen mensen de zaal in te kijken. “Die keeper neemt de strafschop.”

JV Oostenburg A1 staat op dat moment al met 5-0 achter tegen LAC Frisia A1 en het team heeft weinig meer te verliezen. De strafschop wordt benut en de meegereisde supporters, evenals de spelers van LAC Frisia, vinden het prachtig. Even later krijgt Oostenburg een vrije trap dichtbij de goal en weer komt de keeper aanlopen. Hij scoort nog een keer. Uiteindelijk verliest Oostenburg met 9-2, maar iedereen is erover uit: hun keeper is de man of the match. Oostenburg weet verder in het toernooi ook niet meer te imponeren, terwijl LAC Frisia aan het eind van de middag de eerste plaats behaalt. Zaterdag was het voor veel teams eindelijk zover: de finale van het kersttoernooi district Noord voor zaalvoetballers, in De Trije in Franeker. Van de 912 teams waren er na vierenzeventig toernooien nog achtenveertig over, die het tegen elkaar op mochten nemen in de twee sporthallen. Van ’s ochtends vroeg tot laat in de middag renden voetballers door de zaal, kwamen ze in de kantine voor een welverdiend patatje of keken ze naar de prestaties van de andere teams vanaf de tribune. Behalve de spelers, waren de tribune overigens ook rijkelijk g evuld met vrienden en familie die hun jongens en meiden naar de overwinning probeerden te schreeuwen.

Vroege start

De ochtend begon vroeg. Al om 9.00 uur begonnen de E-, D- en C-junioren hun toernooi, maar daarvoor moesten de teams al aanwezig zijn om zich aan te melden en uiteraard om zich om te kleden. Elke wedstrijd duurde twintig minuten en elke keer klonk na een kwartier weer een stem door de speakers, met de vraag of de volgende teams zich gereed wilden maken. In totaal waren er vier velden, verdeeld over twee zalen. Een zaal met drie velden en een kleinere zaal met één veld. Naast elk veld zaten twee mensen om de score bij te houden en zodra er een wedstrijd voorbij was, kwam er bij iedereen iemand langs om de scores op te vragen. Deze brachten het vervolgens naar de bestuurskamer. Maar niet voordat er nog even gezellig gekletst werd of een grapje werd gemaakt. Het waren per slot van rekening bijna allemaal vrijwilligers. Een minuut later stond de omroeper in de bestuurskamer weer klaar, dit keer om alle uitslagen om te roepen. Ondertussen werden deze door de persoon naast hem in de computer gezet, waarna iedereen het op verschillende televisieschermen door de hele sporthal heen kon lezen.

Al bijna halve eeuw

“Het gaat wel eens mis met de uitslagen, maar dan zijn de teams er vaak gauw bij als er een verkeerde uitslag op staat”, zegt algeheel coördinator Aly Postma. Het toernooi, dat al meer dan vijfenveertig jaar oud is, is van ver gekomen. Tegenwoordig doen er steeds meer verenigingen mee. Afgelopen zaterdag waren er zelfs twee teams van DZOH uit Emmen aanwezig. Het is een eind reizen, maar verhuizen naar een andere locatie is volgens Postma lastig: “Helaas kan het ook niet centraler. Hier in Friesland zijn er geen andere sporthallen die zo groot zijn. Er is er wel één in Leek, maar er doen zoveel Friese teams mee, dat we het eigenlijk in deze provincie willen behouden. En de teams komen hier graag.” De eerdere toernooien waren voor alle teams wel dichter bij huis en iedereen heeft het er ook wel voor over om een eindje te reizen voor het eindtoernooi. Rond 13.30 uur was het even druk, want de jongere teams waren toen klaar met het toernooi en zij maakten plaats voor de B’s en de A’s. De sfeer werd er in de Trije niet minder om. Wederom moedigden ouders, broertjes, zusjes en vrienden hun voetballers zo hard mogelijk aan. En elke keer als er een nieuwe wedstrijd begon, kwam er ook meteen een nieuwe garde supporters op de tribunes zitten.

SC Franeker

Voor SC Franeker was de middag echter minder succesvol dan de ochtend. Zowel de A2, als de dames B1 kwamen niet verder dan de poulefase. De C1 haalde ’s ochtends de finale, maar ging daarin onderuit tegen HZVV. (Tekst Jeroen Boersma)