Ondernemers ontwikkelen eerste Friese fair trade chocoladereep

Leeuwarden - De twee Friese bedrijven PIT en Andere Chocolade hebben samen de eerste Friese fair trade chocoladereep ontwikkeld. Het Leeuwarder bedrijf InChoc bedacht naar aanleiding van de ingrediënten het recept en maakte de repen.

De bedrijven hebben dit gedaan in samenwerking met zo veel mogelijk lokale ondernemers die interesse hebben in duurzaamheid, fair trade en lokaal ondernemerschap. Zo leverde Stadstuin Âsum de pepers, biologische boodschappenservice Bioweb.nl en de keuken van Hogeschool Stenden leverden de andere ingrediënten voor de reep. Afgelopen woensdag overhandigden PIT en Andere Chocolade deze eerste Friese fair trade chocoladereep aan gedeputeerde Michiel Schrier die onder andere fair trade in zijn portefeuille heeft. De bedenkers van de reep, Siebrigje Dijk (Andere Chocolade) en Ingrid van der Geest (PIT), ontmoetten elkaar tijdens de Fair Trade Inspiratiemiddag in oktober 2015. Deze werd georganiseerd door Fair Fryslân (een initiatief van de provincie Fryslân). De inspiratiemiddag was bedoeld om de bezoekers te inspireren en met elkaar te verbinden.

Chocolade proeven

Wie de reep wil proeven moet nog even geduld hebben, maar kan 14 april zijn gang gaan. Die dag vindt er een fairtrade-chocoladeproeverij plaats in de Kanselarij in Leeuwarden. Duurt dat te lang? De reep is ook te koop in de winkel Priuw in de Oosterstraat.