Filmhuis Stiens draait The Butler

Stiens -  De Afro-Amerikaan Eugene Allen werkte als butler vanaf 1952 voor zeven Amerikaanse presidenten en maakte zo van dichtbij een turbulente tijd in de historie van de VS mee. Zijn levensverhaal wordt verteld in de film 'The Butler'. Deze film is maandag 25 januari te zien bij Filmhuis Stiens. 

Veel bekende sterren spelen een rol in de film. Oscarwinnaar Forest Whitaker speelt Cecil Gaines. Ex-talkshowster Oprah Winfrey speelt zijn vrouw Gloria. Verder hebben onder anderen Jane Fonda, Vanessa Redgrave, Alan Rickman en Robin Williams (die in 2014 kort na de opnamen overleed) een rol. Ook popsterren als Mariah Carey en Lenny Kravitz komen voorbij.

Verhaal

Gaines groeit op te midden van de katoenplantages en maakt als kind mee hoe zijn moeder werd misbruikt door blanken en zijn vader werd neergeschoten. Hij komt onder hoede van een kritische blanke vrouw op de plantage en wordt opgeleid tot butler. En omdat hij goed is in zijn werk belandt hij uiteindelijk in het Witte Huis. Eisenhower is zijn eerste president, daarna volgen Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter en Reagan. De strijd voor gelijke burgerrechten, de Vietnam-oorlog, het Watergate-schandaal: saai wordt het nooit in het Witte Huis. Binnen het gezin hebben Cecil en zijn vrouw te maken met een zoon die radicale opvattingen erop nahoudt, zich fel tegen vaders onderdanige werk keert en enkele keren in de gevangenis belandt. Cecil’s kijk op de rassendiscriminatie in de Amerikaanse samenleving verschilt niet zo veel van die van zijn zoon, alleen zijn baan staat hem niet toe zich al te uit te spreken. De film is om 20.00 uur te zien de De Skalm.