Jules van Hessen onthult muzikale geheimen in De Harmonie

Leeuwarden -  Jules van Hessen staat donderdag 28 januari om 20.15 uur met het NNO in De Harmonie. Op deze dag introduceert het NNO een nieuw concept binnen de programmering: ‘Maestro Jules onthult’.

Het concept bestaat uit twee delen: eerst neemt dirigent Jules van Hessen de bezoekers mee op een reis langs allerlei interessante wetenswaardigheden van een klassiek meesterwerk. Dit meesterwerk wordt daarna in zijn geheel en zonder aanpassingen ten gehore  gebracht door het NNO, met Van Hessen als dirigent. ,,Er ontstaat een leuke driehoek tussen het publiek, het orkest en mij”, vertelt Van Hessen enthousiast. ,,Er wordt veel gelachen, er moet een soort vonk overspringen.” Om de ongedwongen sfeer te benadrukken, zitten de orkestleden in vrijetijdskleding op het podium en voor aanvang loopt de dirigent tussen het publiek door. Daarna vertelt de dirigent over het werk en de componist en speelt het orkest fragmenten uit het stuk. ,,Ik vertel dan allerlei interessante weetjes, bijvoorbeeld dat de componist een stuk muziek van iemand anders heeft gepikt of waardoor hij werd geïnspireerd tijdens het componeren. De bedoeling is dat mensen een vertrouwd gevoel bij het stuk krijgen en dat ze na de pauze, tijdens de volledige uitvoering, een ‘oh ja’ gevoel krijgen. Het deel voor de pauze staat dus in dienst van het deel na de pauze.”

Het verhaal achter de derde van Brahms

In dit programma neemt Van Hessen het publiek mee naar de fascinerende wereld van de Derde symfonie van Johannes Brahms, geschreven in 1883. Doet de muziek misschien denken aan ruisende bossen, zoemende insecten en een stromende beek? En zegt dat iets over de plek waar Brahms was toen hij de symfonie componeerde? En was Brahms misschien verliefd op dat moment? Hoe laten die romantische melodieën en emotionele uitbarstingen zich anders verklaren? Jules van Hessen onthult het allemaal aan de hand van boeiende anekdotes, live gespeelde muziekfragmenten en bijpassende beelden. Vervolgens speelt het orkest de complete symfonie. Kijk voor meer informatie en het boeken van kaarten op www.harmonie.nl.