Klasina Zeinstra lost startschot Winterfiets Elfstedentocht

Leeuwarden - Klasina Zeinstra, vrouwelijke winnaar van de Elfstedentocht van 1997, lost zondagochtend om 07.00 uur vanuit de Elfstedenhal het startschot voor de Winterfiets Elfstedentocht.

Voor het eerst zal de speciaal voor een mogelijke Schaatselfstedentocht ontworpen startdeur in gebruik worden genomen. Ruim 1200 bikkels gaan van start met tegelijkertijd 250 deelnemers voor de 7stedentocht vanuit Sneek.

Elfstedengevoel

De Winterfiets Elfstedentocht probeert zoveel mogelijk het 'Elfstedengevoel' te laten herleven. Dat betekent ook een route zo dicht mogelijk langs het schaatswater met af en toe een kluunplaats en de bruggetjes van Bartlehiem en over de Bonke in Snakkerburen. Hier zal ook worden gestempeld en wordt in de theetuin een bak snert met brea (Fries roggebrood met spek) geserveerd. Voor de routebepaling wordt gebruik gemaakt van GPS en van een smartphone app. Daarnaast is er ook een routekaart op papier beschikbaar. De laatsten worden terug verwacht rond 21.00 uur. Als aandenken aan deze heroïsche tocht ontvangen de deelnemers uiteraard een kruisje.