Multi Culinair | Elkaar helpen in de supermarkt

Leeuwarden -  In Multi Culinair brengt verslaggever Youri Bakker iedere week een bijzonder ‘eet-verhaal’ uit Leeuwarden. Deze week is het verhaal van Elchin Mammadov (43). In 2001 vluchtte hij uit zijn thuisland Azerbeidzjan en hij runt sinds 2011 met zijn vrouw de supermarkt Matroesjka aan de Voorstreek in Leeuwarden.

In de winkel wordt luide Russische popmuziek gedraaid, er hangen enkele matroesjka’s aan de muur ter decoratie, er is een uitkijk op de Bonifatiuskerk en achter de toonbank maakt Elchin een praatje met een van zijn klanten. ,,Ik praat veel met mijn klanten”, zegt Elchin trots. Hij helpt graag anderen en ziet dat dagelijks terug in zijn zaak. ,,Je moet elkaar helpen. Toen ik naar Nederland kwam had ik veel problemen, toen werd ik geholpen door de Nederlanders. Nu wil ik graag iets terug kunnen doen.” De besnorde winkelier staat klaar voor zijn klanten. ,,Als iemand een keer wat krapper bij kas zit, dan moet dat geen probleem zijn”, vindt hij. “Dan komen ze later weer terug en als ze dan wat breder zitten mogen ze een beetje bij betalen. Als jij honger hebt, dan wil jij toch ook eten? Ik wil het iedereen zo goed mogelijk maken.”

Azerbeidzjan

Toen Elchin uit Azerbeidzjan vertrok was hij ingenieur en zijn vrouw was daar docent. Na de afscheiding van de Sovjet-Unie is het onrustig in de regio in Azerbeidzjan door politieke conflicten. Mede daardoor vluchtte Elchin met zijn vrouw naar Nederland, waar hij in een AZC terecht kwam in Dordrecht. Nu, vijftien jaar later, woont hij met zijn vrouw en in Nederland geboren kinderen in Sneek. ,,Ik mis Azerbeidzjan, natuurlijk. Het is mijn thuisland en al mijn familie woont daar nog. Dat is lastig. Maar Friesland is ook erg mooi.” En dat geldt ook voor Leeuwarden: ,,Het is hier een goede stad met fijne mensen”, glimlacht hij. ,,De mensen hier zijn open en praten over hun gevoel. Dat is mijn land heel anders.” Tekst: Youri Bakker