Leeuwarder gymnasiaste vertrekt naar Ghana voor Edukans

Leeuwarden -  De zestienjarige Wybrig Bakker van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé uit Leeuwarden vertrekt vrijdag 19 februari als verslaggever naar Ghana voor de ontwikkelingsorganisatie Edukans.

Bakker is niet de enige van het Beyers Naudé die vertrekt, ook docent aardrijkskunde van Peter van der Werff gaat op reis. Hij neemt deel aan het programma Werelddocent. Beiden doen op deze manier mee aan Edukans Going Global. Dit uitwisselingsprogramma heeft als doel de betrokkenheid van jongeren en docenten bij ontwikkelingssamenwerking te vergroten. In Ghana gaan Wybrig en Peter onderwijsprojecten bezoeken en samen met lokale jongeren en docenten werken aan beter onderwijs. Na terugkomst presenteren zij alle opgedane ervaringen aan leerlingen en docenten van het Beyers Naudé.

Edukans

Edukans is een ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs, die met haar projecten kansarme kinderen uit ontwikkelingslanden de mogelijkheid geeft naar school te gaan. De Nederlandse leerlingen volgen als verslaggevers het dagelijks leven van Ghanese medeleerlingen, zowel op school als thuis. Zo trekken ze ruim een week intensief samen op.  In het zuiden van Ghana is de Chocolonely Foundation actief. Het gebied staat bekend om de vele cacaoplantages. De foundation steunt projecten die een 100% slaafvrije cacaoketen dichterbij brengen. Edukans en Chocolonely Foundation zijn een samenwerking gestart om in de cacaoregio te zorgen voor beter onderwijs.

Chocolade voor het goede doel

De Chocolonely Foundation en Edukans willen voorkomen dat kinderen stoppen met school of helemaal niet naar school gaan, de ouders het nut in laten zien van onderwijs door hen te betrekken bij de school en willen de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Op het Leeuwarder gymnasium wordt in de komende tijd chocolade verkocht voor het goede doel. Op http://www.cgbn.inactievooredukans.nl/ verschijnt vanaf 19 februari dagelijks een verslag van de reis. In de komende tijd voert het Beyers Naudé actie voor de projecten die Wybrig en Peter in Ghana hebben bezocht. Zo staan een schaatsactie en een vastenactie op het programma.  Op 30 maart is er een actiedag in de school.