Voorronde 'Op weg naar het Lagerhuis' in Leeuwarden

Leeuwarden - Bij het Piter Jelles Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden kunnen jongeren vrijdag 19 februari kans maken om te schitteren in het VARA-programma ‘Op weg naar Het Lagerhuis’. 

Het televisieprogramma gaat voor de de achttiende keer op zoek naar het beste debat- en speechtalent van Nederland. Het Stedelijk Gymnasium is een van de locaties waar de voorrondes voor de provincie Friesland plaatsvinden. De voorronde begint om 10.15 uur. Dit jaar strijden meer dan tweehonderd middelbare scholen uit heel Nederland om de titel van beste debatschool van Nederland. De jonge debaters buigen zich over prikkelende stellingen. Zo debatteren zij onder andere over het organiseren van referenda door de Provinciale Staten, het belang van de Friese taal, en jongeren en verkeersveiligheid. Alle onderwerpen zijn te vinden op http://ownhlagerhuis.nl/friesland/.  De opening wordt gedaan door gedeputeerde Schrier.

Opzet competitie

Alle middelbare scholen in Nederland kunnen deelnemen aan de competitie. Er wordt gedebatteerd aan de hand van verschillende debatvormen, waaronder 360-graden debatten en één op één debatten. Ook is er een speechwedstrijd. Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wordt één winnend team bekendgemaakt dat doorgaat naar de landelijke achtste finales in Hilversum en wordt de beste speech van de dag gekozen. De landelijke finale wordt 8 juni live uitgezonden door de VARA op NPO 2. Het winnende debatteam en de beste redenaar brengen samen met jongerenorganisatie HOPE XXL een bezoek aan de Verenigde Naties in New York.