Syrische vluchteling vertelt zijn verhaal aan studenten Stenden

Leeuwarden - Studenten van Stenden Hotel Management School hadden dinsdag een bijzondere spreker in hun midden. De Syrische vluchteling Wasim Hoessein vertelde de studenten zijn verhaal. 

De uit Damascus afkomstige Wasim vertelde met beheerste emotie over zijn vlucht vanuit Syrië. Die tocht die hem via de mensensmokkelaars, een levensgevaarlijke boottocht naar Griekenland en verder voornamelijk per trein en voet via Hongarije en Duitsland naar Nederland leidde. Eenmaal in Nederland kwam hij terecht in de noodopvang in Leeuwarden. Hij is dankbaar. Toch moet Wasim, met een achtergrond en twee masteropleidingen in marketing, wennen aan een voor hem leeg bestaan. Dagen doorbrengen zonder doel, zonder werk of studie, is moeilijk. Toch is hij toekomstgericht, leert hij Nederlands en gaat hij vrijwilligerswerk doen. Het is voor hem wachten op een verblijfsstatus. Na het verhaal van Wasim lichtte het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) toe over wat er bij de organisatie van de opvang voor vluchtelingen komt kijken. Deze presentatie is gegeven in het kader van de minor Humanitarian Management waarbij studenten zich verdiepen in humanitaire hulpverlening.

Kippenvel

Naast de studenten van de minor luisterden studenten en ook medewerkers van andere opleidingen binnen Stenden mee. Hotel Management student Dafne Vrolijk: ,,Dit was een kans die ik wilde grijpen, dit item is zo groot, actueel en tevens beladen; ik wilde graag zelf het verhaal van een betrokkene horen. Ik heb geboeid en met kippenvel geluisterd. Deze kennis en ervaring kunnen wij heel goed gebruiken in ons Syrië-project wat binnenkort start.”