Multi Culinair: het reepje chocolade van Leeuwarden

Leeuwarden - In Multi Culinair brengt verslaggever Youri Bakker iedere week een bijzonder ’eet-verhaal’ uit Leeuwarden. Deze week is het verhaal van Henriette Wijnstok (57). Sinds 2013 runt zij de Chocokathedraal aan de Voorstreek in Leeuwarden met haar man, die tevens het naastgelegen atelier runt.

Het is even goed kijken, zeker als je vanaf station Leeuwarden naar de Voorstreek loopt, om de Chocokathedraal te vinden. Het is het smalste winkeltje van Nederland. Eenmaal binnen blijft het even uitkijken dat je niet per ongeluk een vitrine omstoot. Het is knus binnen met een warm stukje gezelligheid. Henriette komt aanlopen vanaf het atelier van haar man, waar ze de zaak in de gaten houdt. ,,Veel mensen komen binnen om het even mee te hebben gemaakt." Daarnaast zijn er ook vaste klanten voor Henriette. ,,Studenten, oudere mensen, toeristen, noem ze maar op. Ze komen allemaal binnen. En een aantal zijn terugkerend, dat is ook erg leuk", vertelt ze trots. ,,Een student komt bijvoorbeeld iedere week bij mij drie bonbonnetjes halen, daar maak ik dan ook een praatje mee en ik weet precies wat diegene wil." Want het sociale contact is het leukste van alles, vindt ze. ,,Ik ben een mensen-mens daarin."

Samen ondernemen

Ondernemen is iets wat ze, ondanks dat ze van beroep pianostemmer is, niet voor het eerst doet met de chocolaterie. Met haar man onderneemt ze nu al achttien jaar. ,,Het begon met een bioscoop, met daarin ook een theater, die wij voor de eigenaar runden in Sneek. Dat hebben we twaalf jaar gedaan en toen zijn we vertrokken naar Antwerpen waar we net als nu een chocolaterie hadden met een atelier. We kregen na vier jaar heimwee en namen in feite alles mee hierheen." Haar man leerde Henriette kennen in het theater in Heerenveen. Het was 1993. Hij was regisseur, zij speelde. De vonk sloeg over. ,,En nu zijn we samen een heel goed team. Ondernemers, maar ook theater-dieren." Tekst: Youri Bakker