Dharmahuis houdt benefietmiddag voor vluchtelingen

Leeuwarden - Het Dharmahuis organiseert zaterdag 5 maart een benefietmiddag voor de opvang van vluchtelingen op het Griekse eiland Chios.

De dochter van een oudcursist van het centrum voor zenmeditatie woont op dit Griekse eiland en is dagelijks actief om de mensen die daar aan land komen te voorzien van eten en kleren. Geralien Overdijk en haar Griekse echtgenoot Kostas Tanainis werden vorig jaar geconfronteerd met de boten met vluchtelingen die bij hun restaurant op het strand aankwamen. Er waren geen opvangvoorzieningen op het eiland. Ze zijn begonnen met hand en spandiensten om de ergste nood op te vangen. Nu is het hun dagtaak die ze vrijwillig uitvoeren. Gelukkig waren er meer lokale bewoners die hun daarbij hielpen en op dit moment krijgen ze hulp uit Engeland, Amerika, Duitsland en Nederland. Het stel heeft gezorgd dat er toiletten geplaatst werden en zijn met het uitdelen van kleding gestart. Twee maal daags wordt er een maaltijd aangeboden aan meer dan duizend mensen. De vluchtelingenstroom neemt op dit moment wat af, maar er zijn nog regelmatig dagen dat er zo’n twaalf boten met ieder vijftig mensen aan boord aankomen. Er is geld nodig voor de maaltijden, de huur van opslagruimte voor de kleding en benodigdheden voor baby’s.

Draag je mee

Het benefietprogramma ‘Draag je mee?’ op 5 maart haalt geld op waarmee draagzakken gekocht kunnen worden voor ouders met kleine kinderen. Vanaf 14.00 uur is er inloop in het Dharmahuis aan de Tuinen 15 in Leeuwarden. Om 14.30 uur is er een welkomswoord en wordt het verhaal ‘Het mooiste geschenk’ verteld, dat ook geschikt is voor kinderen. Gea de Vries zingt aansluitend twee liederen a capella en Wim Overdijk zal een update geven van de huidige stand van zaken op Chios. Daarna kan er een drankje worden gedronken met de Griekse lekkernij bougatsa, een mediterraans balletje of sushi. Er is een kraampje waar verschillende dingen verkocht worden waaronder zelf ingemaakte pompoenchutney. De Leeuwarder schilder Rein de Vries heeft een aquarel aangeboden die geveild gaat worden. Ondertussen speelt Ruach en er zal af en toe aan een rad gedraaid worden, waarmee mooie prijzen te winnen zijn. De entree is gratis.