Voor het eerst Geluksroute door Leeuwarden

Leeuwarden - Het geluksgevoel neemt toe als we het met anderen delen. Dat is de gedachte achter de Geluksroute. Op zaterdag 12 en zondag 13 maart is de eerste Leeuwarder editie.

De allereerste Geluksroute in Nederland vond vier jaar geleden plaats in Leiden. Inmiddels wordt hij ook in verschillende andere steden georganiseerd. Toen de Leeuwarder Nienke Zijlstra er lucht van kreeg, raakte ze gelijk enthousiast. En zoals vaker het geval met enthousiasme, werkt het aanstekelijk. Inmiddels is een gedreven groep vrijwilligers volop aan het werk om van de Geluksroute in Leeuwarden een succes te maken.

Eigen route

Richard van der Meer is een van hen. Hij legt uit dat de Geluksroute, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, niet een echte uitgezette wandelroute is. ,,Er vinden verschillende activiteiten plaats, verspreid door de binnenstad. Al die activiteiten staan op een plattegrond van de stad, die onder andere op de site te vinden is." Geluksproevers kunnen daarmee zelf een selectie maken en hun route uitstippelen. De organisatoren van de verschillende activiteiten, ook wel ’geluksdelers’ genoemd, vormen een gevarieerd gezelschap. Van enthousiaste individuen tot ondernemers en ook nog eens van alle leeftijden. Kaarten knutselen, sieraden maken, massages, lezingen over geluk en yogales; het is zomaar een greep uit de lijst van activiteiten die ze aanbieden. Richard zelf geeft een avondwandeling door Leeuwarden en omstreken, wat hij wel vaker doet. In alle gevallen geldt dat de geluksdelers iets delen waar ze zelf gelukkig van worden. Dit vanuit de gedachte dat hierdoor het geluksgevoel toeneemt.

Groeiende Geluksroute

Geluksplukkers kunnen gratis aan de activiteiten meedoen. In een enkel geval zal een kleine onkostenvergoeding worden gevraagd, bijvoorbeeld als er speciaal voor de activiteiten materiaal moest worden aangeschaft. Tevreden geluksplukkers kunnen daarnaast een vrijwillige donatie doen die volledig ten goede komt aan de organisatie van de volgende Geluksroute. Want hoewel deze eerste editie een pilot is, bestaat er geen twijfel over een vervolg. Richard: ,,Als ik zie hoe erg dit is gaan leven in de laatste weken, verwacht ik dat dit alleen nog maar groter kan worden."

Snuffelen

Qua organisatie is het dus al een succes, nu de rest nog. Richard hoopt dat veel mensen door de Geluksroute nieuwe inspiratie krijgen en ontdekken wat ze leuk vinden. Of dat nodig is? ,,Ik denk het wel. Als ik naar mijzelf kijk, dan ga ik niet zomaar naar een winkel om schildermateriaal te halen en vervolgens te schilderen. Nu kunnen mensen ervaren of ze iets echt leuk vinden. Dan is het makkelijker om keuzes te maken. Tijdens de Geluksroute kunnen mensen dus snuffelen aan dingen die hun belangstelling hebben. En misschien zijn ze aan het eind van de dag niet geïnspireerd, maar hebben ze zich wel vermaakt door eens iets anders te doen dan anders. En dan is de Geluksroute eveneens geslaagd." Meer informatie over de Geluksroute staat op de website: Geluksroute.nu/editie/Leeuwarden Tekst: Martine van der Linden