Lammetjes-vijfling geboren in Lekkum

Lekkum - Op de Burmania Boerderij in Lekkum is maandagavond een gezonde lammetjes-vijfling geboren. ,,Vijf lammetjes van één schaap, dat is heel bijzonder", aldus boerin Karin Visser - Tolboom.

,,We hadden al wel verwacht dat er minimaal drie, misschien vier lammetjes in de buik zaten, want het moederschaap was ontzettend dik. Maar vijf hadden we niet verwacht. Dat is bij ons op de boerderij ook nog niet eerder voorgekomen." Boer Folkert heeft de bevalling begeleid. ,,De bevalling kwam te langzaam op gang. Er wilden te veel lammetjes tegelijkertijd geboren worden en dat lukt niet", knipoogt Karin. Dit moederschaap heeft vorig jaar ook al een drieling gekregen, dus meerlingen zitten kennelijk in haar bloed. In totaal zijn er op de boerderij nu al 73 lammeren in ruim een week tijd geboren. De meeste schapen kregen een tweeling, een enkele een drieling. ,,Een schaap krijgt in principe één, twee of soms drie lammeren", zegt Karin. ,,Vijf is dus echt heel bijzonder. Vaak heeft ze ook maar melk voor twee lammetjes. We voeren de vijfling nu dan ook bij met flesjes melk."

Lammetjes bewonderen

Tijdens de Lammetjesdag, die de Burmania Beleef Boerderij ieder jaar organiseert, zijn alle lammetjes, inclusief de vijfling, te bewonderen. Deze Lammetjesdag vindt zaterdag 23 april plaats. Tekst: Marike van der Molen