Multi Culinair: een passie voor taarten

Leeuwarden - In Multi Culinair brengt verslaggever Youri Bakker iedere week een bijzonder ’eet-verhaal’ uit Leeuwarden. Deze week is het verhaal van Tonny Overdiep (37). Sinds 2010 runt hij zijn eigen taartwinkel en geeft hij bakworkshops onder de naam de Taart van Tonny in Leeuwarden. Sinds 2015 zit hij ook in Groningen.

De zoete geuren dringen je neusgaten in als je bij de Taart van Tonny aan de Oostersingel in Leeuwarden binnenstapt. Het pandje aan de gracht oogt eenvoudig, maar in de etalage zie je al snel de kleuren en decoraties die je verwacht bij een taartenbakker. Binnen ziet het eruit als een kinderrestaurant met een directe doorloop naar de keuken. Daar staat Tonny klaar. ,,Inmiddels ben ik een beetje een begrip in Leeuwarden", zegt hij. Het was september 2010 toen de Taart van Tonny haar deuren voor het eerst opende. ,,Ik woonde samen met mijn ex-man. We hadden net onbetaald verlof gehad en waren twee maanden in Spanje en daar dachten we na over wat we verder wilden in ons leven. Ik werkte toen in de reclame in Sneek, maar wilde terug naar waar ik vandaan kwam: het bakken."

Passie

,,Als je van je hobby je werk kan maken, dan is dat het mooiste wat er is", glundert de taartenbakker. Zijn leven in het bakkersvak begon al vroeg. Als twaalfjarig jongetje stond hij al in de bakkerij van zijn oom mee te helpen. Na een tijd van bijbaantjes bij bakkers, fulltime werk in de horeca en het reclamewerk kwam zogezegd dit op zijn pad. En daardoor heeft hij bijzondere dingen mogen meemaken. Zo moest hij ooit een open-darm-operatie-taart maken en heeft hij nog warme herinneringen aan de eerste taart die werd opgehaald. Tonny glimlacht; ,,die vrouw had fietstassen. Ik weet niet of ze het door had, maar ze stopte de taart dus op zijn zijkant in de fietstas. Ik heb haar daarna ook nooit weer gezien." Tekst: Youri Bakker