'In De Kronkel laad ik mijn accu op'

Leeuwarden - Voor sommige mensen is er geen mooiere dag dan donderdag. Het is de dag in de week waarop Sociaal Café de Kronkel haar deuren opent. ,,Geen avond wil ik missen.” 

De laatste geurflarden van een Indiase kip-kerrieschotel zijn nog te ruiken in wijkcentrum Gerard Dou in Huizum. Op de tafel voor de bar liggen Mens Erger Je Niet, Rubbikub, Scrabble en andere spellen. Aan de bar zit een aantal mensen al babbelend uit te buiken.

Lage drempel

Sociaal Café de Kronkel is een café dat wordt gerund voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. ,,Dat kan van alles zijn”, legt Christiaan uit. ,,Angststoornissen en depressies, bijvoorbeeld. Maar ook mensen die geen psychische kwetsbaarheid hebben zijn hier welkom.” Volgens Christiaan is de drempel bij De Kronkel laag; er heerst een veilige en vriendelijke sfeer. Daarnaast zijn de consumpties er goedkoop. ,,Altijd zijn hier vrijwilligers aanwezig. Samen met de bezoekers maken zij er een gezellige avond van. Mensen kunnen hun verhaal vertellen, iets wat ze hebben meegemaakt of wat hun bezighoudt. Ook kunnen mensen deelnemen aan een ander project van AanZet als ze dat willen.” Maar het belangrijkste aspect van het sociaal café is gezelligheid. Vrijwel elke week staan er activiteiten op het programma, zoals karaoke, bingo of een quiz. ,,Binnenkort vindt hier een schilderles plaats en ook een yogales staat op de planning. Dat zijn ideeën die onze bezoekers hebben ingebracht.”

Schouderklop

Jan is een van de stamgasten van het sociaal café. Jarenlang zat hij in een psychiatrische instelling. Kort daarna bracht hij zijn eerste bezoek aan De Kronkel. ,,Ik put veel energie uit deze bezoeken. Het is fijn om met eigen mensen samen te zijn. En met eigen mensen bedoel ik mensen die ook een psychische kwetsbaarheid hebben. Ik kan hier zijn zoals ik ben, niet zoals een ander wil dat ik ben. Dat is belangrijk.” De activiteiten die binnen het café worden georganiseerd, zijn niet echt aan hem besteed. Liever zit hij aan de bar, te praten, beetje grappen maken. Soms zingt hij een smartlap, - voor hem is muziek het beste medicijn dat er is. Het kan en mag allemaal; iedereen laat elkaar in zijn of haar waarde. ,,De vrijwilligers en bezoekers maken het hier zo fijn. Als ik niet lekker in mijn vel zit, dan wordt er niet constant gevraagd wat er is. Maar als iemand voorbij loopt, krijg ik een schouderklop. Dat betekent voor mij veel. Ik verheug me altijd op een avond in De Kronkel. Heb ik een mindere dag, dan pep ik mijzelf op met de gedachte dat het weer bijna donderdag is. Het is de plek waar ik mijn accu kan opladen.”

Aanschuiven

Sociaal Café de Kronkel is elke donderdag van 19.00 tot 22.30 uur geopend. Om 18.00 uur aanschuiven tijdens de maaltijd kan alleen na aanmelding via 058-2849020 of dekronkelleeuwarden@st-aanzet.nl. Mensen die graag als vrijwilliger aan de slag willen bij Café De Kronkel, kunnen contact opnemen met Christiaan van Veen via dekronkelleeuwarden@st-aanzet.nl. Meer informatie: www.st-aanzet.nl. Tekst: Martine van der Linden