Honderden Leeuwarders nu wel naar V&D

Leeuwarden - Op het journaal en op internet waren gisteren al vele filmpjes te zien van hordes mensen die zich voor de laatste keer door V&D worstelden om de fijnste koopjes te scoren. Vanmorgen in Leeuwarden was dat niet anders.

Op de Nieuwestad kun je normaal gesproken 's morgens vroeg een kanon afvuren zonder dat er gewonden vallen, maar dat is deze ochtend wel anders. Voor de deuren van V&D is het ongekend druk. Aan de achterkant trouwens ook. Om klokslag tien uur opende het failliete warenhuis haar deuren voor de laatste leegverkoop. Als de roldeur opengaat klinkt er gejuich. Ook al ziet het zwart van de koopjesjagers, het naar binnenlopen verloopt netjes en zonder duwen. Al gauw is het warenhuis drukker dan het ooit geweest is.

Ziek veel onderbroeken

,,Ik heb echt ziek veel van deze onderbroeken, maar je kunt er echt nooit genoeg hebben'', zegt een jongen terwijl hij zich dichter bij een rek vol boxershorts probeert te wurmen. In zijn kielzog volgen zijn vrienden. Even verderop duikt een groep vrouwen op een grote stapel tassen. Op de tweede etage verdringen jonge ouders zich om de laatste restanten van het speelgoed te kunnen bemachtigen. Op de bovenste verdieping snuffelen vrouwen aan geurstokjes. Voor de kassa's staan lange rijen. Iedereen heeft producten in zijn handen die niemand nodig heeft, maar waar nu opeens geen mens zonder lijkt te kunnen. Wie komen er nu eigenlijk op zo'n leegverkoop af? Wie niet zou je eerder kunnen stellen. Het blijken niet alleen vrouwen te zijn die dol zijn op koopjes. Door het warenhuis sjouwen ook opvallend veel mannen rond. En stond V&D er voorheen om bekend niet zo populair te zijn onder jongeren; dat is vandaag wel anders. Veel tieners die straks op kamers gaan proberen wat mooie spulletjes te vinden.

V&D is V&D niet meer

Ook al ziet het zwart van de mensen, toch oogt de winkel kaal. Het warenhuis kent vele lege hoeken en is voor de leegverkoop kleiner gemaakt. Paspoppen staan ontkleed op de plek waar ooit de geuren van La Place te ruiken waren.

Kortingen

Met de kortingen valt het mee. Boven bijna elk rek hangt een bord met 20 of 25% korting. Alleen de overgebleven kerstspullen mogen voor 70% minder de deur uit. De komende weken zullen de kortingen verder oplopen. Het is de bedoeling dat de winkel een week of vier openblijft of totdat er niets meer te verkopen valt.