Fietsen langs kerken en kunst

DEINUM - In acht middeleeuwse dorpskerken in de Friese Greidhoeke is begin mei de tentoonstelling ‘Zie, de mens’ te zien. De tentoonstelling omvat werken van kunstenaar Paul van Dongen.

Het betreft de kerken van Deinum, Blessum, Leons, Baard, Winsum, Easterlittens, Mantgum en Boksum. Tussen de kerken zijn een fietsroute en twee wandelroutes uitgezet. Ook per auto zijn de kerken goed bereikaar.

Paul van Dongen beheerst zowel de technieken van tekenen en etsen als het maken van aquarellen. Zijn werk is uiterst fysiek en confronterend, maar tegelijk ook heel contemplatief. Een kunstenaar die passie heeft voor zijn vak en zich gegrepen weet door één van de ‘grote verhalen’ van de mensheid.

Kern van de tentoonstelling zijn een aantal grote etsen en tekeningen (1.80 bij 1.00 centimeter) die centraal zijn opgehangen in de kerkruimte. In de kerk van Deinum hangt als pendant van het daar aanwezige glas–in–loodvenster een collage van 6 aquarellen.

De opening van de tentoonstelling is vrijdag 29 april om 19.45 uur in de kerk van Easterlittens. Schrijver en PC Hooftprijswinnaar Willem Jan Otten houdt de openingstoespraak, het kwartettenkoor van Hindrik van der Meer zorgt voor een muzikale bijdrage.

De verdere openingstijden zijn als volgt: 30 april, 1 mei, 5 mei, 7 mei, 8 mei 2016 van 13.00 tot 18.00 uur. Donderdag 5 mei is er de mogelijkheid om in een traditionele Amerikaanse schoolbus een tour langs de acht kerken te maken. Opgeven hiervoor kan via penningmeeester@zevenkerken.nl.

Voor alle informatie: zie www.zevenkerken.nl