Kijkje in wereld van voetbal

LEEUWARDEN - De theatervoorstelling ‘Waar was jij in ’88?’ is vrijdag 27 mei om 20.15 te zien in Stadsschouwburg De Harmonie. Hans van Breukelen en Evert ten Napel hebben het over het Nederlandse voetbalelftal dat in 1988 het EK won.

Van Breukelen en Ten Napel blikken terug op hun eigen ervaringen en delen herinneringen die bekende en onbekende Nederlanders hebben aan het EK 1988. In de voorstelling komen onderwerpen voorbij als hoe de overwinning tot stand kwam, waarom het zo’n grote verrassing was en waarom ‘Aanvalluh!’ de nieuwe strijdkreet voor het Nederlands elftal werd.

De theatervoorstelling is een uniek kijkje in de wereld van voetbal in 1988, waarin bijzondere momenten en persoonlijke ervaringen opnieuw beleeft worden. Van Breukelen en ten Napel praten over hun twijfels, worstelingen en triomfen, waardoor het publiek voor even weer terugkeert naar de succesvolle voetbalzomer van 1988.

Oud-doelman Hans van Breukelen is vooral bekend van zijn jaren bij voetbalclub FC Utrecht en PSV. Van 1980 tot 1992 was hij ook de keeper van het Nederlands elftal. Hier speelde hij een belangrijke rol in de overwinning van 1988 tijdens het Europees kampioenschap.

In de finale stopte hij de beslissende strafschop. Door momenten zoals dezekwam hij bekend te staan als een echte strafschoppenspecialist.

Hans van Breukelen zegt zelf over de voorstelling ‘Waar was jij in ’88?’: ,,Niet alleen wij zelf, maar ook alle Nederlanders die het hebben meegemaakt hebben zulke leuke en levendige herinneringen aan die periode. Daarom willen we dat gevoel van die bijzondere voetbalzomer terughalen. Misschien dat het ook een beetje een alternatief kan bieden voor het gebrek aan Oranje-voetbal op de buis deze zomer.”