Bewoners Oud-Indische buurt maken kunstwerk

LEEUWARDEN - De Oud-Indische buurt in Leeuwarden krijgt van 2017 tot 2019 een metamorfose. Woensdag 18 mei start het kunstproject Goena Goena dat ‘de ziel van de wijk’ gaat vastleggen.

In de periode 2017 tot 2019 worden de bijna honderd jaar oude woningen in de Oud-Indische buurt gesloopt en komen er 198 nieuwe woningen voor in de plaats. Om ‘de ziel van de wijk’ niet verloren te laten gaan, is het kunstproject Goena Goena in het leven geroepen. Goena Goena is een oosterse mystiek waarin alle natuurverschijnselen en voorwerpen een eigen ziel hebben.

Samen met vrijwilligers en studenten gaan de bewoners onder leiding van artistiek leider Siska Alkema kleine betonnen 'verhalenhuisjes' maken. Deze worden in oktober als gezamenlijk kunstwerk tentoongesteld in één van de vier poorten onder de poortwoningen in de Insulindestraat. Elk huisje staat voor een verhaal en de hele verzameling is het symbool voor alle levensverhalen uit de honderdjarige wijk.

Meebouwen

Wijkbewoners kunnen elke woensdag in mei, juni en september van 15.00 tot 20.00 terecht in het Projecthuisje om met Siska en vrijwilligers aan hun verhalenhuisje te bouwen. Gedurende het project, van mei tot en met oktober, wordt in de wijk een foto-expositie over de Oud-Indische buurt door de jaren heen gehouden.

Bewoners en fotografen die foto’s hebben van de wijk worden gevraagd deze ter beschikking te stellen voor de expositie. Foto’s kunnen langs worden gebracht naar het Projecthuisje of gemaild naar info@siska-alkema.nl

Goena Goena is één van de projecten van De Reis, het community-art programma van Keunstwurk. Kunstenaars en theatermakers stellen in De Reis actuele onderwerpen aan de orde die, nu en in de toekomst, in de Friese samenleving spelen. De Reis is een onderdeel van LAB LWD, één van de bidbook projecten van de Leeuwarden-Fryslân 2018.