Miniatuurkasteel in Museum De Grutterswinkel

LEEUWARDEN - Het Miniatuurkasteel van Leeuwarder Douwe Zondervan is tot 1 september te zien in de expositieruimte van Museum De Grutterswinkel.

Zondervan begon in 2001 aan de bouw van het kasteel. Wat een tweejarig knutselproject zou worden, is uitgelopen tot een project dat pas in 2013 is afgerond.

De inspiratie vond hij in alledaagse, bestemmingsloze voorwerpen, dingen die vaak achteloos worden weggedaan. Een oude koffiefilterhouder werd een dak, het wieltje van een poppenwagentje werd een raam. Bierflesdoppen werden gebruikt om wapenschilden van te maken.

Afgedankte stukken pershout vormden de muren van het kasteel. Eenmaal aan de bouw begonnen werd de lat steeds hoger gelegd. Geen torentje werd hetzelfde, ramen en deurtjes moesten echt open en dicht kunnen. Geheime luikjes bieden toegang tot verstopte kamers en vluchtroutes.

Het Miniatuurkasteel nodigt mensen uit om in gedachten via de ophaalbrug naar binnen te lopen en het hele bouwwerk van binnen uit te bewonderen. Van de keuken tot de kerker, van de wapenkamer tot de slaapkamer; alles wat bij een kasteel hoort is aanwezig. Het resultaat is een soort uitklapbaar “poppenhuis” dat aan alle kanten tot in detail is uitgewerkt.

De Grutterswinkel is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 uur tot 17:00 uur, en in de zomermaanden ook op maandag van 13.00 uur tot 17.00 uur.