Jarig Freeze Festival verhuist naar Neushoorn

LEEUWARDEN - Freeze Festival viert dit jaar haar twintigste jubileum en doet zichzelf een volledig nieuw jasje cadeau.

In het weekend van 9, 10 en 11 december is Neushoorn de nieuwe thuishaven van Freeze, dat met meerdere festivaldagen in een nieuwe omgeving veel ruimte voor nieuwe programma-onderdelen creëert. De eerste acts zijn bevestigd: The Cool Quest, Pendants, Foxos, Lional.

Freeze verhuist dit jaar niet alleen van plek, maar ook van datum. Waar voorheen eind september Stadsschouwburg De Harmonie een avond en nacht lang de gastheer was, bivakkeert Freeze vanaf dit jaar drie dagen lang in Neushoorn. Medio december is het nieuwe popcentrum van Leeuwarden dé thuishaven voor alles wat met de Friese muziekscene te maken heeft.

Programmeur Titus van ‘t Veer legt de keuze uit: ,,Hoe fantastisch het Harmonie-pand ook is, het brengt ook beperkingen met zich mee. Met name de schaalgrootte en de investering die gedaan moet worden om het Freeze-gevoel op te roepen deed ons wat afdrijven van de kern: Fries talent etaleren en een spannend en uitdagend programma samenstellen. Wat dat betreft is Neushoorn een jas die ons beter past. Door meerdaags te gaan in december kunnen we bovendien de Friese Popawards integreren en ook onze horizon verbreden; alle drie dagen krijgen hun eigen draai."

Door nauwe samenwerking met de Minerva Academie van Popcultuur, Media Art Festival, Popfabryk en Neushoorn wordt de week van de Friese Popcultuur nieuw leven in geblazen; welke afgesloten wordt met het Freeze-weekend. Daarin bieden we ruimte aan internationale uitwisselingsprojecten, muziekeducatie en meer.

De eerste muzikale acts voor Freeze 2016 zijn bevestigd: The Cool Quest, Pendants, Foxos en Lional. Hiphop/funkband The Cool Quest viert dit jaar haar vijfjarig jubileum op Freeze met een groot en speciaal optreden. Traditiegetrouw is de winnaar van de Kleine Prijs van Fryslân de eerste naam op de poster van Freeze. Dit jaar valt die eer ten dele aan het indierock-viertal van Pendants, die begin juni zowel de publieks- als juryprijs wonnen.

Foxos bestaat uit twee Duitsers, die samen electronische soundscapes op de dansvloer leggen, gemixt met dromerige vocalen. Uit Schotland komt Lional, een veelbelovende band die hun eigen draai geeft aan de melancholische invloeden van Joy Division, Interpol en The Smiths. Donkere rock met een fijn indie-randje. Lional en Foxos zijn beide onderdeel van Excite, het muzikale uitwisselingsproject voor jong Europees talent, waar namens Nederland de Popfabryk bij is aangesloten.

Freeze Festival vindt zogezegd dus plaats van 9 tot en met 11 december in Neushoorn, Leeuwarden. De kaartverkoop begint binnenkort. Freeze wordt georganiseerd door Friesland Pop, de organisatie voor verbetering van het Friese popklimaat.