Culturele Doodstad: Leeuwarders in opstand tegen aanpassing horecabeleid

LEEUWARDEN - Leeuwarder ondernemers, studentenverenigingen en andere belanghebbenden verzamelen zich in de strijd tegen de rigoureuze aanpassing van het horecabeleid die vanaf 2017 van kracht kan zijn.

Door anonieme bezorgde Leeuwarders is het collectief Culturele Doodstad gelanceerd. Op 4 juli organiseert het collectief een demonstratie tegen de plannen van de gemeente en dan met name tegen de drastische inperking van de sluitingstijden. Om 22.00 uur is de raadsvergadering waar gesproken wordt over de aanpassing van het horecabeleid. De bedoeling is dat zoveel mogelijk bezorgde Leeuwarders, ondernemers en 'vertegenwoordigers van de nacht' zich om 21.00 uur verzamelen op het Gouverneursplein om zoveel mogelijk lawaai te maken, in een ultieme poging om het stadsbestuur wakker te schudden. ,,De aanpassing van het horecabeleid zorgt voor grote veranderingen in de Leeuwarder binnenstad met enorme gevolgen voor de diversiteit en verspreiding van de horeca. Veel horecaondernemers moeten hun zaak eerder sluiten, en het late uitgaanspubliek zal zich op één plek in de binnenstad vestigen. Funest voor de diversiteit in het aanbod van uitgaansgelegenheden", luidt het collectief de noodklok. En dus is er alle reden voor protest.
Het collectief Culturele Doodstad is nieuw, maar zeker niet eenmalig. Het protest tegen de sluitingstijden is het eerste teken van leven. Maar het zal ook in de toekomst waken over de culturele diversiteit en levendigheid van de Leeuwarder binnenstad.