Tijdreizen in Fries Museum

LEEUWARDEN - De nieuwe tentoonstelling De Terp in het Fries Museum neemt bezoekers mee op een reis door de tijd. De tentoonstelling is sinds vorige week donderdag te zien.

De eerste terpen werden opgeworpen rond 600 v. Chr. en tot 1000 n. Chr. maakten mensen ze steeds hoger en breder. De terpen beschermden de Friezen tegen de Noordzee.

De tentoonstelling De Terp laat met voorwerpen zien hoe de geschiedenis laag na laag ligt opgestapeld. Van prehistorische potten en middeleeuwse kralen tot een Romeinse soldatenschoen. Blikvanger is een beeldje van de Romeinse oorlogsgod Mars.

Niet alleen de voorwerpen vertellen een verhaal over de Friese geschiedenis. Ook de verschillende grondlagen waaruit de terpen zijn opgebouwd geven een kijk op vroegere tijden en hoe deze in de bodem zijn bewaard.

De tentoonstellingszaal zal voor langere tijd blijven staan. De invulling wisselt: er wordt steeds een andere terp uitgelicht. Het eerste gebied dat centraal staat is het terpendorp Dronryp. In de terpen rond dit dorp zijn veel vondsten gedaan uit de Romeinse tijd. Een van de topstukken is het Romeinse godenbeeldje van de oorlogsgod Mars.