Jong talent naar IJsland voor clip Don Diablo

LEEUWARDEN - Vier jongeren uit Leeuwarden vertrekken vandaag naar IJsland. Ze gaan figureren in een clip van de dj’s Don Diablo, Steve Aoki, Lush en Simon.

Waar een uitgebreid netwerk allemaal niet goed voor is. Jay Visser, de initiator van stichting House of Talents, kreeg van bevriend regisseur Patrick van der Wal de vraag of hij vier jongeren kent die willen figureren in de nieuwste clip van Don Diablo, Steve Aoki, Lush en Simon. De belangrijkste eisen: de jongeren moeten lijken op de vier dj’s, én ze moesten vanaf vandaag tot en met zaterdag een gat in hun agenda hebben, omdat de clip wordt opgenomen op IJsland.

Dat was snel schakelen, maar na een auditie had Jay via zijn stichting de “mini-me’s” van de dj’s geselecteerd: vier jongeren tussen de elf en zestien jaar oud. Drie van hen zijn dansers, één is vlogger en videograaf. ,,Ze mogen in de clip dansen en rondrennen. De opnames vinden plaats op verschillende plekken op IJsland.” Een bijzondere reis, voor zowel de jonge talenten als voor Jay, die hen zal begeleiden. ,,Alles is geregeld: de reis, het hotel, eten en drinken.”

Kortom: het video-project bevat alle ingrediënten voor een onvergetelijke ervaring. Tegelijk is het een serieuze klus; de clip moet immers wel volledig ‘viral' gaan wanneer die op 26 juli uitkomt. Er wordt rekening gehouden met de leeftijd van de jongeren, maar aangezien het op IJsland momenteel niet donker wordt vanwege de zomer, kunnen de draaidagen lang worden. Volgens Jay wordt er echter genoeg gezorgd voor ontspanning: ,,We gaan lekker genieten, chillen, dansen en muziek maken. Ook een meet and greet staat op het programma.”

Tijdens het verblijf op IJsland zal eveneens aandacht zijn voor het talent van de vier jongeren. Talentontwikkeling staat namelijk centraal bij House of Talents. De stichting richt zich op de zogeheten urban cultuur, en omvat disciplines als voetbal, basketbal, dans en rap. ,,Natuurlijk moet iedereen op IJsland plezier hebben, maar het is ook de bedoeling dat ze iets leren en ervaren waar ze in de toekomst ook nog iets aan hebben.”

House of Talents is een kersverse stichting. ,,We organiseren niet alleen workshops, maar dragen ook bij aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de jongeren. Als je bijvoorbeeld een talentvol dj bent, is het namelijk ook goed om te weten hoe je kunt doorbreken, wat voor administratie er allemaal bij komt kijken, enzovoorts. We willen ze echt structureel verder helpen.”

House of Talents heeft, naast het meewerken aan deze clip op IJsland, meer bijzondere projecten op haar naam staan. Zoals een uitwisselingsproject met jong talent in Duitsland en deelname aan een internationaal dansvent. In december staat er weer zo’n dansevent op de planning: dan in Miami. Opnieuw zal jong talent uit Leeuwarden dan de kans krijgen om daarvan mee te genieten.

Plannen heeft Jay nog genoeg. ,,Voor 2018 wil ik een groot dansevent in Leeuwarden organiseren. Met talent uit heel Europa dat hiernaartoe komt. Het moet een van de grootste evenementen van dat jaar worden”, vertelt Jay enthousiast. Met het netwerk dat hij al heeft, zou hij daar zomaar in kunnen slagen.