Natuurmuseum wil verwondering kweken met project

LEEUWARDEN - Dertien Nederlandse museau, waaronder Natuurmuseum Fryslân, gaan zich inzetten om wetenschapseducatie voor het basisonderwijs te bevorderen.

De groep musea is gestart met het project Leren doe je samen, bedoeld om in heel Nederland een hoog niveau te kunnen garanderen aan scholen die een betrokken museum bezoeken.

Alle dertien musea hebben een natuurhistorische collectie en zijn voor een deel verenigd in de SNNC (Stichting Nederlandse Natuurhistorische Collecties). Ze willen bij leerlingen verwondering, liefde en enthousiasme kweken voor de rijkdom van de natuur en de natuurcollecties.

De achterliggende gedachte is dat mensen steeds vaker beslissingen moeten nemen waarbij kennis van en vertrouwdheid met (onderzoek aan) de natuur belangrijk zijn. Het is volgens de musea belangrijk dat ieder kind van jongs af aan zelf ontdekt in welke grote mate mens en natuur elkaar beïnvloeden en hoe wetenschappelijk onderzoek een bijdrage kan leveren aan het oplossen van vraagstukken.

De komende anderhalf jaar leren de educatoren met elkaar hoe ze leerlingen een onderzoekende houding kunnen aanleren: door de kinderen nieuwsgierig te maken en te prikkelen om vragen te tellen en ze vervolgens te begeleiden in het zelf vinden van de antwoorden.

De musea kunnen dankzij de samenwerking kennis delen en kwaliteitseisen en trainingen ontwikkelen. Het geleerde proberen ze in verschillende pilots uit. De vorderingen van het project zijn te volgen via www.lerendoejesamen.net.