Duizend woningen in gemeente Leeuwarden krijgen zonnepanelen

LEEUWARDEN - WoonFriesland wil 15.000 woningen in Friesland voorzien van zonnepanelen. Komend najaar begint de woningcorporatie met het plaatsen van zonnepanelen op 1.000 woningen in de gemeente Leeuwarden.

Voor het realiseren van het streven om zonnepanelen te plaatsen op 15.000 woningen, werkt WoonFriesland samen met Wocozon, een landelijke stichting zonder winstoogmerk.

Voor de woningen die zonnepanelen krijgen geldt dat huurders niet hoeven te betalen voor de zonnepanelen, maar voor de opgewekte stroom van hun eigen dak tegen een lager tarief. Hierdoor ontstaat een financieel voordeel van rond de 100 euro per jaar.

Het initiatief is besproken met provincie Fryslân, gemeente Leeuwarden en Huurdervereniging de Bewonersraad Friesland. Al deze partijen staan achter de plannen van WoonFriesland, die de komende maanden verder worden uitgewerkt.

Labelsprong

Op dit moment heeft meer dan de helft van de woningen van WoonFriesland al een groen label, namelijk A, B of C. Slechts minder dan 10% heeft nog een label F of G. Met dit initiatief kunnen de deelnemende woningen minimaal 1 labelsprong maken.

Huurders van WoonFriesland worden vanaf dit najaar gefaseerd benaderd om op vrijwillige basis mee te doen en te profiteren van de goedkope zonnestroom.