Expositie Henk Kloosterhuis in De vier Pelikanen

LEEUWARDEN - Fotojournalist Henk Kloosterhuis exposeert van 1 augustus tot 1 oktober in Kleintheater De vier Pelikanten in Leeuwarden. De tentoonstelling draagt de naam ‘Ontmoetingen in de Himalaya’.

Kloosterhuis reisde vijf jaar lang in een 4x4 rond in de Himalaya. De expositie toont drieluiken, beeldverhalen over de ontmoetingen die deze reis hebben opgeleverd. Van kleurrijke, dansende vrouwen in Ladakh en springende monniken in Bhutan tot nomaden met kamelen.

Deze drieluiken zijn beeldverhalen over ontmoetingen tijdens een vijf jaar durende reis in een 4x4 rond de Himalaya. Het zijn verhalen waarbij de mensen centraal staan.

De landen rondom de Himalaya zijn exotisch. Dat kan leiden tot cliché beelden, waarbij vaak armoede nadruk krijgt. Henk Kloosterhuis is een ‘mensenfotograaf’ en heeft door de clichés heen willen kijken naar de mensen die hij ontmoette.

Hij zag mensen die met moeite in hun eerste levens behoeften kunnen voorzien, maar hij zag ook hun trots op wat hun leven verrijkt. Zoals het geloof, hun kinderen, een winkeltje, de dieren of een tuintje. Hij zag mensen die die zich in een veranderende cultuur en maatschappij met weinig middelen bewonderenswaardig door het leven slaan.

Naast de drieluiken geeft een fotoshow de bezoeker een volledig beeld van een door de stilte van ingesneeuwde passen van 4500 meter; over de onherbergzame de Friendship Highway van Nepal naar Tibet.

Altijd onderweg

Henk Kloosterhuis (1942) is zijn hele leven is al onderweg. Als vijftienjarige jongen liftte hij door Europa. Na de Hogere Hotelschool en zijn diensttijd bij de Mariniers werkte hij als duiker in het Caribisch gebied. Daarna runde hij een duikkamp op een onbewoond eiland in de Rode zee, bij Egypte.

Als steward bij de KLM vloog hij vervolgens de wereld rond, waarbij hij van de stops gebruik maakte om goed verkopende rapportages te maken. Al snel zei hij het werk bij de KLM vaarwel, om zich als freelancer helemaal aan de (foto)journalistiek te kunnen wijden. Hij werkte voor tijdschriften en organisaties zoals de Spiegel, Margriet, Unicef, FAO, de Wereld Raad van Kerken en MIVA.

Vijfendertig jaar geleden gaf hij dit intensieve reisleven op en om terug te keren naar de horeca. Na verschillende managementfuncties en een master studie op Cornel University startte hij een horeca adviesbureau, waarbij hij twee keer per jaar een lange fotoreis bleef maken.

Op een gegeven moment werd het weer tijd om weer fulltime op reis te gaan. Het consultancy bureau werd verkocht om te kunnen beginnen aan een lang gekoesterde wens: in een 4X4 de Himalaya rond en daar fotografisch verslag van doen.

De tentoonstelling is te zien op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur met presentatie Henk Kloosterhuis.