Ontwerp Taalekspo Leeuwarden bekend

LEEUWARDEN - Powerhouse Company uit Rotterdam is het architectenbureau dat de definitieve ontwerpen voor de Taalekspo in Leeuwarden gaat maken. Dit maakte gedeputeerde Sietske Poepjes donderdag bekend.

De Taalekspo komt op het Oldehoofsterkerkhof. Het doel is om begin 2017 te starten met de bouw aan de groenstrook aan het Heer Ivostraatje, recht tegenover de Oldehove. De permanente Taalekspo is voor 2018 klaar.

Het ontwerp van Powerhouse Company werd door een deskundige jury onder leiding van rijksbouwmeester Floris Alkemade gekozen uit zes voorstellen. De inzendingen moesten aan diverse voorwaarden voldoen. Zo moest het gebouw aan de buitenkant een permanente tribune bevatten, waar de bezoeker bijvoorbeeld tijdens festivals op kunnen plaatsnemen.

Lân fan Taal

De Taalekspo wordt het taalbelevingscentrum van Lân fan Taal, een programma binnen Kulturele Haadstêd 2018. Het gaat over het Fries, meertaligheid en taalbeleving. Het moet Fryslân een centrum van meertaligheid in de wereld maken, met in 2018 uiteenlopende trekpleisters als de Taalkaravaan door de provincie en een tijdelijk Taalpaviljoen in de Prinsentuin.