Smiley met duimpje helpt meest om aan limiet te houden

LEEUWARDEN - Op de dubbelbaans autowegen N31 en N33 in Friesland, Groningen en Drenthe geldt een limiet van 100 kilometer per uur. Rijkswaterstaat, de politie en het Openbaar Ministerie zijn eind mei gezamenlijk met een campagne gestart om deze limiet onder de aandacht te brengen.

Onderdeel van de campagne is een Facebookactie, waarbij weggebruikers mochten stemmen op hun favoriete smiley. Het betreft de smileys die ook op de mottoborden langs de wegen staan. Er is massaal gereageerd op de Facebookactie en duizenden weggebruikers zijn door de actie nog eens extra geattendeerd op de geldende limiet.

Weggebruikers konden kiezen uit vier verschillende smileys. Er zijn ruim 1500 stemmen uitgebracht en smiley nummer drie, met het duimpje, heeft de meeste stemmen gekregen: 65% van de stemmers vond die smiley het meest overtuigend. Smiley nummer 4 kreeg 25% van de stemmen. Nummer 1 en 2 kregen respectievelijk 6% en 4% van de stemmen.

Positief

Er zijn talloze redenen genoemd waarom de smileys mensen overtuigen om zich aan de limiet te houden. De reden die het meest werd genoemd is dat weggebruikers door de smileys op een vriendelijke, vrolijke manier aan de limiet herinnerd worden. De positieve vorm spreekt veel weggebruikers aan. De politie heeft de indruk dat dat het aantal excessieve snelheidsovertreders gedurende de campagne is gedaald.

Winnaars

Rijkswegen Noord verloot drie prijzen onder alle mensen die gestemd hebben. De winnaars zijn benaderd en krijgen cadeaubonnen voor auto-accessoires, een slipcursus of een APK met kleine beurt uitgereikt.