Notenkraker brengt unieke ijsvloer op podium De Harmonie

LEEUWARDEN - Een échte ijsvloer ligt op 3, 4 en 5 januari op het podium van de AEGON zaal van De Harmonie.

De vloer wordt aangelegd voor de voorstelling ‘Notenkraker on Ice’. Een uniek en uitermate precies proces, uitgevoerd door professionals, zodat u kunt genieten van een adembenemende voorstelling. In de ochtend voorafgaand aan de dag van de voorstelling starten de technici al om 7.00 uur met het uitladen van de trucks met daarin niet alleen de delen van de vloer, maar ook alle kostuums, decorstukken en de benodigde apparatuur voor licht en geluid. Vijf ton ijs Op de theatervloer wordt een soort ‘bakplaat’  gebouwd met daarin een verzwaarde bak van 16 bij 16 meter. En dan begint het moeilijke werk; 15 km aan pijpleidingen worden zorgvuldig geplaatst in de bak en aangesloten op de hoofdleidingen. De vloer wordt gekoeld naar -15°C. Wanneer de buitenkant van de leidingen begint te bevriezen, wordt er 5 ton ijs op de speciaal ontworpen vloer gestort. Zo glad mogelijk Gedurende de nacht en volgende dag wordt de ijsvloer ieder kwartier zorgvuldig met water besproeid tot de vloer ongeveer op driekwart van zijn gewenste dikte is. Dit hele proces duurt tot ongeveer 15.00 uur op de dag van de eerste voorstelling. Daarna wordt de vloer zorgvuldig aangevuld met water dat laag voor laag bevriest tot een perfect gladde ijsvloer. Inmiddels is het 34 uur na de start van het leggen van de vloer en kunnen de laatste repetities beginnen. Tevens wordt na iedere voorstelling én in iedere pauze een klein laagje van de vloer afgeschraapt en opnieuw opgevuld met water om het oppervlak zo glad mogelijk te houden. Notenkraker IJs feitjes op een rij:
  • Nog nooit heeft De Harmonie zo veel echt ijs op het grote toneel gehad.
  • Voor De Notenkraker worden 25 paar schaatsen en 50 paar ijzers met het gezelschap mee vervoerd.
  • De vracht van de hele show weegt in totaal 25.000 kg.
  • Er worden 110 verschillende kostuums gedragen in de ‘Notenkraker on Ice’.
  • De Imperial Ice Stars repeteren minimaal 9 uur per dag, 6 dagen per week, 7 weken achter elkaar om de show helemaal perfect te krijgen. Voor aanvang van elke voorstelling repeteren zij ook nog 3 uur.
  • Het duurt meer dan 140 manuur (door 30 man) om de ijsbaan te leggen.
  • Er wordt tijdens de productie 14 ton ijs gemaakt. Dat is ongeveer even zwaar als drie olifanten.
  • Het ijs bereikt temperaturen van -15˚C, dat is drie keer kouder dan een huishoud-vriezer.
  • De productie gebruikt altijd warm water om de ijsbaan mee in te leggen. Warm water bevriest namelijk sneller dan koud water, dit wordt het Mpemba-effect genoemd.
Notenkraker on Ice is op dinsdag 3 januari om 20.15 uur, woensdag 4 januari om 15.00 uur en donderdag 5 januari om 20.15 te zien in De Harmonie. Kijk voor meer informatie en het reserveren van kaarten op www.harmonie.nl.