Grote kans op gladheid door ijzel

LEEUWARDEN - Weggebruikers moeten vrijdagavond, - nacht en zaterdag rekening houden met gladheid door sneeuw en ijzel.

Rijkswaterstaat heeft in het Noorden tientallen strooiwagens en sneeuwschuivers paraat Rijkswaterstaat is alert en zet zich ook in de noordelijke provincies in om gladheid te bestrijden en voor goede bereikbaarheid. Volgens het KNMI trekken vanaf vrijdagavond sneeuwbuien van west naar oost, welke in de loop van de nacht overgaan in ijzel. De hele vrijdagavond, -nacht en zaterdag houden in de drie noordelijke provincies inspecteurs van Rijkswaterstaat de situatie op de weg extra in de gaten. Daarnaast krijgt Rijkswaterstaat via 47 gladheidmeldsystemen actuele informatie over specifieke wegdelen in het Noorden van het land. Gladheidmeldsysteem Deze meetpunten langs de weg geven een overzicht van bijvoorbeeld de temperatuur van het wegdek, de toestand van het wegdek (nat, droog of het zoutgehalte) en ook de luchtvochtigheid boven de weg. Met deze meetgegevens en weersverwachtingen van het KNMI is het mogelijk om twee uur van te voren het ontstaan van gladheid te signaleren. Rijkswaterstaat zal preventief strooien om gladheid te voorkomen. Materieel Rijkswaterstaat maakt in Friesland gebruik van 30 strooiwagens, in Groningen 12 en in Drenthe gaan 17 strooiwagens de weg op. In geval van ijzel zet Rijkswaterstaat extra strooiwagens in en als het gaat sneeuwen ook sneeuwschuivers. Zoutvoorraad De totale zoutvoorraad voor de noordelijke provincies is als volgt verdeeld:
  • Friesland 6211.000 kg
  • Groningen 2219.000 kg
  • Drenthe 3571.000 kg
Adviezen voor weggebruikers  Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om onder winterse omstandigheden goed voorbereid op weg te gaan, onder andere door:
  1. De weersverwachting en verkeersinformatie extra goed in de gaten te houden;
  2. De rijstijl aan de omstandigheden aan te passen: snelheid matigen, voorzichtig rijden, niet onnodig van rijstrook wisselen en voldoende afstand houden;
  3. Rekening te houden met een langere reistijd en
  4. Ruimte te maken voor sneeuwschuivers en strooiwagens.
Weten waar gestrooid is? Kijk op www.rijkswaterstaatstrooit.nl . Deze site geeft een actueel beeld van waar de strooiwagens van Rijkswaterstaat rijden.